Dapper Excelsior stunt met gelijkspel bij FC Twente

Excelsior heeft zondag voor een daverende verrassing gezorgd. FC Twente bleef in eigen huis tegen de hekkensluiter steken op een 2-2 gelijkspel. De Kralingers leken zelfs op de overwinning af te stevenen, maar daar stak Luuk de Jong in de negentigste minuut een stokje voor.

Het eerste half uur was het spel verrassend genoeg redelijk in balans, maar naarmate de rust naderde nam Twente de touwtjes steviger in handen.

Een individuele actie van Ola John leidde, na een slim één-tweetje met Marc Janko, tot de openingstreffer van Twente na ruim een half uur spelen. Desondanks liet Excelsior zich niet intimideren. Via Jason Oost kwam het na rust zelfs tot een enorme kans. De inzet van de Kralinger eindigde echter op de paal.

Omdat Twente verzuimde de marge te verdubbelen, hield Excelsior zicht op een punt. In de slotfase kregen de Rotterdammers weer vat op het duel. Invaller Darren Maatsen slaagde er in om, koud in het veld, twee keer (afstandsschot en intikker) te scoren: 2-1.

Excelsior leek het duel door de opleving van Maatsen met een overwinning af te sluiten. Waar de ploeg van John Lammers al aan het dromen was van de eerste zege dit seizoen, was het Luuk de Jong die er met een trefzekere kopbal voor zorgde dat de teams de punten moesten delen.

Zo behaalde Excelsior voor het eerst sinds 26 april 1987 weer punten in Enschede. Destijds eindigde de wedstrijd ook in 2-2. Twente blijft, vanwege het verlies van Ajax, op de tweede plaats staan. Excelsior is hekkensluiter van de Eredivisie. Koploper AZ heeft vier punten voorsprong op Twente. Foto: VI Images