Dahoud, Syrische geluksvinder klaar voor het grote werk

Reacties

Borussia Dortmund sloeg vorige week een belangrijke slag met het binnenhalen van Mahmoud Dahoud. VI-redacteur Lentin Goodijk over de spelverdeler van Borussia Mönchengladbach, die woensdag tegen Hertha BSC aan zijn afscheidstournee begint.

Dahoud, Syrische geluksvinder klaar voor het grote werk

'Dahoud is ongelooflijk', glundert Dortmund-trainer Thomas Tuchel na de bekendmaking van de transfer. 'Het is een groot geluk dat hij voor ons gekozen heeft.' BVB betaalt slechts twaalf miljoen euro (de gelimiteerde afkoopsom) voor de 21-jarige Dahoud, die ook naar de Premier League had kunnen vertrekken, zoals zoveel begenadigde talenten. Dahoud kiest echter de weg van de geleidelijkheid, hij bevindt zich namelijk al in het beloofde land.

Vluchteling
Ergens in 1996 komt Mahmoud Dahoud in de Syrische stad Amûdê, vlakbij de Turkse grens, ter wereld. Nog geen tien maanden later slaan zijn ouders op de vlucht om aan het regime van Bashar al-Assad te ontsnappen. De familie Dahoud komt in de Duitse provincie Rijnland-Palts terecht, waar zijn geboortedatum, zoals bij meer vluchtelingen, wordt vastgesteld op 1 januari 1996.

Dahoud groeit op in Duitsland en vindt zijn geluk op het voetbalveld. Dat valt op, want op veertienjarige leeftijd wordt hij opgepikt door Fortuna Düsseldorf. Bij die club maakt hij indruk en binnen een jaar neemt Borussia Mönchengladbach hem al over van de streekgenoot. Vier jaar na zijn overstap maakt Dahoud op achttienjarige leeftijd zijn debuut voor de hoofdmacht, in april 2014 valt hij een minuut voor tijd in bij een duel met Borussia Dortmund.

Daarna gaat het snel voor Dahoud, in de voorbereiding van het seizoen 2015/16 maakt hij indruk op trainer Lucien Favre, die simpelweg niet meer om de stilistische middenvelder heen kan. Na een aantal invalbeurten verovert de tiener een vaste basisplaats, maar de dramatische seizoenstart doet Favre de das om. Het ontslag van de trainer die hem liet debuteren is een klap voor Dahoud, maar ook opvolger André Schubert steekt hem een hart onder de riem door de middenvelder in zijn eerste duel meteen in de basis te zetten. Dahoud beloont het vertrouwen met een doelpunt.

Droom
Het blijkt de opmaat tot een fantastisch seizoen, waarin Dahoud aan de zijde van Granit Xhaka heerst op de Duitse middenvelden. Dankzij het talentvolle duo weet Gladbach zich knap te plaatsen voor de Champions League. Waar Xhaka een miljoenentransfer naar de Premier League maakt, blijft Dahoud bescheiden. 'Soms voelt het alsof ik aan het dromen ben. Ik realiseer me vaak pas dagen later, als ik foto's en video's zie, wat er allemaal gebeurt.'

Directeur Max Eberl realiseert zich dat wel en roemt de kwaliteiten van zijn sterspeler. 'Mahmoud is een exceptionele speler, we willen hem niet kwijt', aldus Eberl. Maar nu Die Fohlen een matig seizoen doormaken en Europees voetbal dreigen mis te lopen, blijkt Dahoud onhoudbaar. Lothar Matthäus noemde Dahoud een speler die van wereldklasse kan worden, maar om dat niveau te bereiken heeft de middenvelder het hoogste podium nodig.

Paradepaardjes
Dat podium krijgt hij bij Dortmund, dat zich voor de zesde keer in zeven seizoenen lijkt te gaan plaatsen voor de Champions League. Dahoud is klaar om de veulens te verlaten en zich bij de paradepaardjes van de Bundesliga te voegen. De selectie van Dortmund stroomt immers over van het talent, met onder anderen Ousmane Dembélé, Julian Weigl, Christian Pulisic, Alexander Isak en Emre Mor.

Dahoud begint woensdagavond (20.00 uur) tegen Hertha BSC aan zijn afscheidstournee bij Mönchengladbach. In het gunstigste geval duurt die tournee twaalf wedstrijden, als de ploeg zich ten koste van Eintracht Frankfurt weet te plaatsen voor de finale om de DFB-Pokal. De andere halve finale gaat tussen Bayern München en... Borussia Dortmund.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.