Curieuze eigen doelpunten kleuren debuut Van de Beek

Newcastle United heeft uitstekende zaken gedaan in de kelder van de Premier League. Dankzij een overwinning op het Everton van debutant Donny van de Beek staat de ambitieuze club ineens boven de streep.

Newcastle United
3 - 1
Everton
Everton

Van de Beek begon op de bank bij Everton, dat zaterdag in het FA Cup-toernooi nog veel indruk maakte tegen Brentford (4-1). Manager Frank Lampard besloot dan ook dat de van Manchester United gehuurde middenvelder net als aankoop Dele Alli nog even geduld moest hebben. Vanwege de blessure van Demarai Gray kwam Alli echter al na 25 minuten binnen de lijnen, tien minuten later viel ook Yerry Mina geblesseerd uit bij de bezoekers.

Een minuut na die wissel kwam Everton op voorsprong op St James' Park; een inzet van Mason Holgate belandde via Newcastle United-verdediger Jamaal Lascelles in het doel. Een eigen doelpunt dus. Een minuut later stond het echter weer gelijk en de manier waarop was curieus, aangezien dit keer Holgate zijn eigen doelman passeerde na een inzet van Lascelles. Twee eigen doelpunten in kort tijdsbestek zorgden voor de 1-1 ruststand.

Elf minuten na rust kwam Newcastle United, dat van alle clubs het meeste uitgaf tijdens de winterse transferperiode, op voorsprong. Ryan Fraser werkte van dichtbij een voorzet van Allan Saint-Maximin binnen. Dat was voor Lampard het sein Van de Beek binnen te brengen. De huurling verving André Gomes en na een weifelend begin probeerde hij steeds meer het spel naar zich toe te trekken, maar grote kansen leverde dat niet op.

Aan de andere kant kwam Everton goed weg toen een doelpunt van Chris Wood terecht werd afgekeurd wegens buitenspel, maar negen minuten voor tijd was het alsnog raak. Kieran Trippier schoot van ver een vrije trap binnen, waardoor de overwinning voor Newcastle United een feit was. De ploeg van manager Eddie Howe staat nu op een veilige zeventiende plaats. De achterstand op Everton bedraagt slechts één punt.

West Ham United
1 - 0
Watford
Watford

De voorbereiding van West Ham United op het thuisduel met Watford werd ernstig verstoord omdat er beelden opdoken waarop Kurt Zouma zijn kat mishandelde. De verdediger van de Londense club maakte zijn excuses, maar moet mogelijk vrezen voor extra onderzoek. Het was voor West Ham-manager David Moyes geen reden Zouma op de bank te houden. Voorafgaand aan de wedstrijd liet hij weten dat Zouma nu eenmaal een van zijn beste spelers is.

Nummer zestien Watford stichtte namens Juraj Kucka als eerste gevaar in het London Stadium, maar zijn kopbal ging rakelings naast. Daarna was het de beurt aan Jarrod Bowen, die voor rust twee keer dicht bij een doelpunt was. Waar het voor rust niet wilde lukken, was het in de 72ste minuut wel raak. Na een goede individuele actie maakte Bowen de 1-0. Het bleek de enige treffer van de wedstrijd, waardoor West Ham United zijn elfde overwinning van het seizoen boekte.