Cruijff en Van Hanegem steunen Van Praag

Reacties

Johan Cruijff en Willem van Hanegem staan beiden achter Michael van Praag in diens poging Sepp Blatter als FIFA-president af te lossen. Over kandidaat Luis Figo hebben ze een andere mening.

Cruijff en Van Hanegem steunen Van Praag

'Net als veel anderen vind ik dat Sepp Blatter het aanvankelijk goed heeft gedaan. Zonder dat hij zelf in de fout is gegaan, blijkt nu wel dat hij gebruik heeft gemaakt van mensen die niet oké zijn. Met alle gevolgen van dien', aldus Cruijff in De Telegraaf over de Zwitser, die als zittende voorzitter voor zijn vijfde termijn gaan. Al sinds 1998 staat hij aan het hoofd van de wereldvoetbalbond.

Cruijff meent dat een wisseling van de wacht goed is omdat Blatter eindverantwoordelijk is voor het slechte imago van de FIFA. 'Daarom vind ik het goed dat Michael zijn concurrent aangeboden heeft om na zeventien jaar een stap terug te doen en bij hem als adviseur aan te sluiten. Blatter heeft veertig jaar ervaring met de FIFA en zoveel knowhow schuif je niet zomaar aan de kant', roemt Cruijff het aanbod waarmee Van Praag opzien baarde.

'Dat veel mensen nu roepen dat Van Praag richting Blatter aan het draaien is gaat er bij mij niet in. Zodra Blatter concreet van iets wordt beschuldigd, is dat een ander verhaal, maar zoals de vlag er nu voorstaat zou hij voor iedere nieuwe president een uitstekend adviseur zijn.'

Cruijff hoopt dat de tegenstanders van Blatter hun krachten gaan bundelen. Behalve Blatter en Van Praag zijn de Jordaanse prins Ali Bin Hussein, Luis Figo en Jérôme Champagne in de race. Al is van die laatste nog steeds onduidelijk of hij de noodzakelijke steun heeft weten te vergaren van vijf nationale bonden.

'Ik vind Luis Figo een uitstekende kandidaat, maar hij heeft in deze fase van zijn bestuurscarrière nog hulp nodig. Het zou daarom goed zijn als Figo nu Van Praag gaat ondersteunen. Mocht Michael gekozen worden, dan loopt Figo vier jaar met hem mee, om daarna het stokje over te nemen', aldus Cruijff over de oud-voetballer van onder meer Barcelona.

Zelf is Cruijff bereid waar mogelijk Van Praag te ondersteunen. 'Ik ken hem inmiddels vijftig jaar en nog altijd zijn we goede vrienden. Hij is iemand van wie je op aan kan. Dus voor zo iemand sta ik altijd klaar. Mocht Van Praag om mijn steun vragen, dan krijgt hij die.'

Corrupt
Ook Van Hanegem laat maandag in zijn column, in het AD, weten de kandidatuur van Van Praag van harte te steunen. Hij wil zich ook niet bij voorbaat neerleggen bij een herverkiezing van Blatter. 'Wij Nederlanders zullen toch niet de enigen zijn die Blatter een enge, nare, harteloze man vinden? Daarom kunnen ze wat mij betreft op tv dat filmpje niet genoeg herhalen waarop er een minuut stilte voor Mandela wordt gehouden en Blatter  na elf seconden alweer begint te praten. Vreselijk. Dus als die man straks toch weer wordt gekozen, dan weten we dat dat is gebeurd door een heleboel mensen die corrupt zijn.'

'Dat iemand als Figo zich ook kandidaat stelt, is natuurlijk belachelijk. Ik kan me niet voorstellen dat hij bestuurlijke kwaliteiten heeft. Van Praag kan weer niet voetballen, anders was hij geen scheidsrechter geworden, maar ik denk wel dat hij de FIFA kan leiden', zo besluit Van Hanegem.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.