Confederations Cup: de deelnemers belicht

Sinds 1992 organiseert de FIFA de Confederations Cup. Zondag begint in Zuid-Afrika een nieuwe krachtmeting. Met de kampioenen van elk continent, gastland Zuid-Afrika en de regerend wereldkampioen Italië. We nemen de deelnemers nog even door.

Confederations Cup: de deelnemers belicht

POULE AZuid-AfrikaHet gastland van de Confederations Cup dit jaar en het WK van komend jaar, Zuid-Afrika, hoopt een goed figuur te slaan. Bij een positief resultaat denkt het land de bevolking achter zich te krijgen, zodat het WK van 2010 nog meer gaat leven. De selectie kent veel onbekende namen die in de eigen Zuid-Afrikaanse competitie uitkomen.

Zes spelers spelen in Europese competities en een tweetal (Tsepo Masilela en Thembinkosi Fanteni) verdedigt de kleuren van het Israëlische Maccabi Haifa. De bekendste speler is Steven Pienaar. De oud-Ajacied kende een uitstekend seizoen bij Everton, waarmee hij als vijfde eindigde in de Premier League en de FA Cup finale haalde. In de eindstrijd was Chelsea met 2-1 te sterk.

Aaron Mokoena (eveneens ooit actief in Amsterdam) heeft net zijn vijfde seizoen bij Blackburn Rovers erop zitten en vertrekt naar Portsmouth. Elrio van Heerden speelde afgelopen seizoen bij Club Brugge en gaat juist naar Blackburn. MacBeth Sibaya is speler van het Russische Rubin Kazan. Aanvaller Bryce Moon behoort tot de selectie van Henk ten Cate bij Panathinaikos, maar speelde afgelopen jaar slechts zes duels voor de Grieken.

IrakDe Aziatische kampioen Irak is een groentje op het mondiale podium. Alleen in 1986 was het land aanwezig op een WK-eindronde. In Mexico ging Irak drie keer onderuit: tegen Paraguay (0-1), België (1-2) en Mexico (0-1) en het toernooi kwam snel ten einde. Het team verraste twee jaar geleden de Aziatische voetbalwereld door in de finale van het kampioenschap van dat continent Saudi Arabië met 1-0 te kloppen. Het team elimineerde op weg naar de eindstrijd Australië en Zuid-Korea.

In Enschede en omstreken zal met speciale aandacht gekeken worden naar Nashat Akram die komend seizoen speelt voor
FC Twente. Hawar Taher speelde afgelopen seizoen met Anarthosis Famagusta in de Champions League en was met een doelpunt medeverantwoordelijk voor de 3-1 winst op Panathinaikos.

Nieuw ZeelandOok Nieuw-Zeeland heeft een vrij magere status voor wat betreft WK-eindrondes. In 1982 was het land erbij in Spanje. Maar na nederlagen tegen Schotland (5-2), Sovjet Unie (3-0) en
Brazilië (4-0) was het avontuur snel afgelopen. In 2008 won het land het kampioenschap van Oceanië, wat deelname aan de Confederations van dit jaar zekerstelde. Doordat Australië zich aansloot bij het Aziatische continent - voor wat betreft internationale voetbal - kon het de titel relatief eenvoudig winnen. Nieuw-Calledonië, Fiji en Vanuatu werden verslagen op weg naar de titel.

Vier spelers zijn actief in Europa. Chris Killen staat onder contract bij Celtic, maar speelt daar nauwelijks. Afgelopen seizoen verhuurde de club hem aan Norwich City, waar hij eveneens weinig in het veld kwam. Chris James speelt bij het Finse Tampere United, Steven Old gaat komend jaar spelen bij Kilmarnock en Kris Bright heeft tot dusver weinig potten kunnen breken bij Panserraikos, dat degradeerde uit de Griekse liga. Ivan Vicelich speelde vijf seizoenen voor Roda JC en twee jaar voor RKC Waalwijk. Hij keerde in 2008 terug naar Nieuw-Zeeland.

SpanjeEuropees kampioen Spanje moet zonder veel problemen deze poule kunnen overleven. Bondscoach Vicente Del Bosque vaart verder op de koers van Luis Aragonés. Door enkele blessures en de gebruikelijke vernieuwing heeft zijn selectie zeven nieuwe gezichten ten opzichte van de ploeg die vorig jaar het EK won: Gerard Piqué (Barcelona), Pablo Hernandez (Valencia), Sergi Busquets (Barcelona), Diego Lopez (Villarreal), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Albert Riera (Liverpool) en Juan Manuel Mata (Valencia). Van verzwakking mag derhalve niet gesproken worden.

POULE BVerenigde StatenBondscoach Bob Bradley heeft een selectie samengesteld die enkele namen herbergt die we nog kennen van WK's en heeft zijn groep aangevuld met een aantal jonge namen. Meer en meer begint het erop te lijken dat de Amerikanen een voetballand worden waar rekening gehouden moet worden. Twee spelers kennen we nog uit de Nederlandse competitie. DaMarcus Beasley (Glasgow Rangers) speelde voor PSV en Michael Bradley van Borussia Mönchengladbach scoorde veel voor SC Heerenveen. In 2007 veroverde USA de Gold Cup door na een zinderende finale Mexico met 2-1 te verslaan.

ItaliëWereldkampioen Italië komt eveneens op volle sterkte naar Zuid-Afrika. Na het teleurstellend verlopen EK van 2008 is bondscoach Roberto Donadoni vervangen door de man die de Azzurri naar het wereldgoud leidde in 2006: Marcello Lippi. De keuzeheer vertrouwt op zijn ervaren steunpilaren en heeft slechts mondjesmaat vernieuwing in zijn selectie doorgevoerd. Davide Santon debuteerde zaterdag tegen Noord-Ierland (3-0 winst) en zou ook in Zuid-Afrika wel eens kunnen beginnen in de basis. De 18-jarige linksback ziet daarmee zijn doorbraak bij Internazionale beloond. Ook aanvaller Simone Pepe (Udinese), Giuseppe Rossi (Villarreal), Angelo Palombo (Sampdoria) en Riccardo Montolivo van Fiorentina zijn relatief nieuw bij Italië.

BraziliëGeen Ronaldinho, geen Ronaldo, geen Adriano. De oude vedetten lijken niet meer in aanmerking te komen voor de Seleção. Coach Dunga heeft evengoed nog steeds een groot arsenaal aan wereldspelers tot zijn beschikking. Kaká -de kersverse aankoop van Real Madrid-, Robinho, Daniel Alves en Alexandro Pato spreken allen tot de verbeelding. Het frivole heeft Dunga afgezworen. De voormalige aanvoerder van de Brazilianen predikt realisme en gaat uit van een goede organisatie. Resultaat levert het vooralsnog wel op. In 2007 was Argentinië geen partij in de finale van de Copa América en werd het met 3-0 geklopt. In de kwalificatie voor het WK gaat Brazilië aan de leiding in de Zuid-Amerikaanse zone. Opvallend is dat de ploeg in dertien duels slechts vijf treffers incasseerde.

Oud PSV-goalie Gomes behoort tot de selectie. De keeper van Tottenham Hotspur moet zich wel schikken in een reserverol achter de schier onaantastbare Júlio César van Internazionale.

EgypteEen niet te onderschatten outsider in Poule B is Egypte. De ploeg bezit een uitstekende combinatie van jong talent en ervaren spelers. Bovendien is het een uiterst gedegen ploeg die zelden te betrappen is op domme fouten. De Egyptenaren troefden op de twee laatste Afrika Cups landen als Ivoorkust, Kameroen en Ghana af en wonnen beide toernooien. Meest aansprekende namen zijn die van doelman Essam De Muur El Hadary, Mohamed Zidan (Borussia Dortmund), Amr Zaki (tien goals voor Wigan Athletic afgelopen seizoen) en Mohamed Aboutrika (Al Ahly).

WEDSTRIJDSCHEMAPoulefase: van 14 juni tot en met 21 juniHalve finale: 24 juni (winnaar poule A-nummer 2 Poule B) / 25 juni (winnaar poule B-nummer 2 Poule A)Strijd om derde plaats: 28 juniFinale: 28 juni

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen