Competitie mogelijk gestaakt na aanslag op spelersbus Fener

De beschieting van de spelersbus van Fenerbahçe van zaterdagavond in Trabzon heeft voor geschokte reacties gezorgd in de Turkse voetbalwereld. De Minister van Sport sloot bovendien niet uit dat de Süper Lig tijdelijk wordt stilgelegd.

Competitie mogelijk gestaakt na aanslag op spelersbus Fener

Zonder de nog geblesseerde Dirk Kuijt werd de selectie van Fenerbahçe na de gewonnen uitwedstrijd tegen Rizespor (1-5) tijdens de terugreis vanaf een viaduct beschoten. Alleen de chauffeur raakte gewond. Hij zou wel buiten levensgevaar zijn. Kuijt kon zijn oren nauwelijks geloven toen hij hoorde wat zijn ploeggenoten was overkomen. 'Ik ben gechoqueerd en stond te trillen op mijn benen toen ik het hoorde', vertelde de 34-jarige Katwijker in gesprek met de NOS.

Volgens Mahmut Uslu, vice-voorzitter van de Turkse club, ging het om een doelgerichte moordaanslag. De Turkse bond (TTF) heeft in een verklaring inmiddels zijn afschuw uitgesproken en een oproep gedaan om de daders zo snel mogelijk op te pakken en te straffen. Een tijdelijke staking van de Turkse competitie totdat de daders zijn gestraft, zoals Fenerbahçe voorstelde, behoort volgens Cagatay Kiliç, Minister van Sport, tot de mogelijkheden. 'Het is allemaal nog zo vers, op dit moment sluiten we niets uit.'

Vuurwerk
De club van Kuijt, in ieder geval voor één dag koploper van Turkije, heeft inmiddels steunbetuigingen gekregen van alle Turkse clubs. 'Dit heeft niets meer met voetbal te maken', is de eensluidende opvatting. Ook de eigen fans staken hun spelers een hart onder de riem. Bij de aankomst op de luchthaven van Istanbul stond de aanhang van Fener hun helden rond half drie 's nachts zingend en met vuurwerk op te wachten.

Overigens lijkt Fenerbahçe vandaag gewoon over te gaan tot de orde van de dag. Op de clubwebsite valt een statement te lezen waarin de regerend kampioen meldt dat er om 11.00 uur alweer een training gepland staat ter voorbereiding op het bekerduel van dinsdag met Mersin Idman Yurdu.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen