Column Engels voetbal: Roy Keane zet Man United op scherp

Reacties

Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.

Column Engels voetbal: Roy Keane zet Man United op scherp

Volgens de overlevering riep Leo Beenhakker als trainer van Ajax in de zomer van 1980 tijdens een spelersbijeenkomst Karel Bonsink en een andere, niet nader genoemde speler ter verantwoording. De twee waren de avond ervoor wezen stappen en hadden zich in de ogen van Beenhakker niet als een echte prof gedragen. De trainer legde beide spelers een boete op van honderd gulden. Bonsink trok zijn portemonnee en legde tweehonderd gulden op tafel. 'Oh, betaal je ook voor hem?', zei Beenhakker. 'Nee', antwoordde Bonsink. 'Ik ga vanavond nog een keer.'

Aan die anekdote - waar gebeurd of niet - moest ik denken toen ik deze week in de Daily Mail een verhaal las over Roy Keane, waarin werd beschreven hoe hij in 1991 als negentienjarige jongen zijn entree maakte bij het nationale elftal van Ierland. Jack Charlton was destijds bondscoach van de Ieren en had, door zijn spelersverleden én zijn prestaties met de Ierse ploeg, groot aanzien in de Britse voetbalwereld. Zo niet bij Keane, die op jonge leeftijd al geen enkele autoriteitenvrees had en volledig zijn eigen gang ging. Tijdens een oefentrip met de Ieren naar de Verenigde Staten wilde Jack Charlton op een dag ’s morgens stipt om 07.30 uur met de spelersbus vertrekken. Het was pas na 08.00 uur dat Roy Keane zich kwam melden, met een vermoeid gezicht omdat hij de avond ervoor was doorgezakt. Jack Charlton was woest. 'Je bent negentien jaar en het is je eerste trip: heb je enig idee hoelang wij hier al staan?', schreeuwde de bondscoach. 'Ik heb jullie toch niet gevraagd om te wachten?', zei Keane.

Het is een incident uit de beginfase van een controversiële carrière, die voerde langs Cobh Ramblers (Ierland), Nottingham Forest, Manchester United en Celtic. De winnaarsmentaliteit van Roy Keane was ongekend, zijn gebrek aan ontzag voor bestuursleden en trainers soms bewonderenswaardig. Af en toe ging Keane in zijn rol als leader of the gang te ver. Hij schopte tegenstanders letterlijk de wedstrijd uit, maakte enkele schandalige overtredingen en werd veelvuldig geschorst, maar streed altijd voor ploeg en land. Kom daar nu nog maar eens om.

Gelukkig is Keane na zijn voetballoopbaan niet uit beeld verdwenen. Hij was manager van Sunderland en Ipswich Town en doet tegenwoordig dienst als assistent van de Ierse bondscoach Martin O'Neil, maar trekt de meeste aandacht als tv-analyticus. Zijn kritiek op Manchester United is niet van de lucht en zijn aanmerkingen op het functioneren van Alex Ferguson worden steeds vermakelijker. Tv-kijkend Engeland schakelt likkebaardend in als Keane voor ITV weer eens een analyse mag geven van een schokkend slecht Manchester United.

Enkele maanden geleden nog nam hij het rijkere publiek van Manchester United onder vuur. 'The Prawn sandwich brigade', noemde hij de skyboxhouders. 'Ze drinken wat, ze eten een garnalensandwich en hebben geen idee wat er op het veld gebeurt.' En onlangs opende hij in een ITV-documentaire een nieuwe aanval op ex-manager Alex Ferguson. Keane neemt Ferguson nog steeds kwalijk dat hij in 2005 na een prachtige carrière werd afgedankt door de manager, nadat hij enige kritiek had geleverd op zijn ploeggenoten. 'Ferguson noemde in gesprekken met mij heel vaak twee woorden: controle en macht. Dat is hoe hij werkt. Je ziet het nu nog steeds, al is hij geen manager meer. Hij zal daarin nooit veranderen. Het zegt iets over je enorme ego als je controle en macht wilt hebben over andere mensen, zelfs al werk je niet meer met ze.'

Ook verwees hij naar andere spelers die problemen kenden met Ferguson, onder wie Jaap Stam, David Beckham, Paul Ince en Ruud van Nistelrooy. Stuk voor stuk winnaarstypes, aldus Keane. 'Je wint geen titels als je alleen maar koorknapen in je ploeg hebt. Deze jongens daagden de manager juist uit, op verschillende manieren.' Minder goede woorden had Keane over voor Ryan Giggs. 'Als je een grote carrière hebt gehad, wil dat nog niet zeggen dat je een grote speler bent.' Keane neemt nu eenmaal nooit een blad voor de mond en zegt waar het op staat.

Nadat Manchester United enkele weken geleden met 2-0 had verloren bij Olympiakos Piraeus en middenvelder Michael Carrick na afloop uitleg kwam geven voor de tv-camera's, zei Roy Keane dat de reactie van Carrick 'net zo slap' was als de hele wedstrijd van de ploeg. 'Laat hem in ieder geval íéts zeggen', aldus een kritische Keane. Het kwam hem op Twitter op een felle reactie te staan van Lisa Carrick, de vrouw van Michael. 'Roy Keane what a **** says anything to provoke a reaction.'

Nou, dat klopt. Woensdag won een licht herboren Manchester United onder leiding van een uitblinkende Ryan Giggs en drie goals van Robin van Persie met 3-0 van Olympiakos Piraeus en plaatste zich voor de kwartfinale van de Champions League. David Moyes en Alex Ferguson zullen het niet toegeven, maar de provocaties van Roy Keane hadden hun uitwerking niet gemist. Als ik manager van Manchester United was, zou ik voor de duels met Bayern München de peptalk laten doen door Roy Keane. Succes verzekerd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.