Cocu ziet eindelijk karakter bij PSV in spektakelstuk

PSV-trainer Phillip Cocu noemt de spectaculaire overwinning van zijn ploeg op SC Heerenveen een 'heel belangrijk moment'. De Eindhovenaren keken in de 89ste minuut nog tegen een 2-3 achterstand aan, maar kwamen toch nog als winnaar uit de strijd (4-3).

PSV begon het duel in het Philips Stadion beroerd, Reza Ghoochannejhad zette de bezoekers al binnen vijf minuten op voorsprong. 'Die vroege 0-1 was wel even een tik', geeft Cocu aan bij FOX Sports. 'We hadden even nodig om eroverheen te komen, maar daarna waren wij wel de ploeg die de wedstrijd maakte.' PSV nam het initiatief halverwege de eerste helft over van de Friezen en zette de achterstand nog voor de rust om in een 2-1 voorsprong.

Schok
In de tweede helft sloeg Reza opnieuw vroeg toe door in de 54ste minuut de 2-2 te maken. 'Toen ging er wel even een schok door de ploeg, juist omdat we toen heel dominant waren.' Gastón Pereiro verzuimde daarna vanaf de strafschopstip de 3-2 voor PSV te maken. 'We kunnen de 3-2 binnenschieten, maar die gaat er ook niet in. Dat doet ook wel iets met de ploeg natuurlijk. En in plaats daarvan sta je een paar minuten later met 3-2 achter', doelt Cocu op de derde treffer van de Heerenveen-spits.

Via goals van Marco van Ginkel en Héctor Moreno in de absolute slotfase kwam PSV toch nog als winnaar uit de strijd. 'Dan kan ik alleen maar complimenten geven aan de ploeg', vond Cocu. 'Misschien winnen we niet met oogstrelend voetbal, maar door gewoon puur op karakter iets te forceren. Iets wat ons in de eerste seizoenshelft niet zo vaak gelukt is. Toen bleven we in de eindfase ondanks wat kansen heel vaak zonder goal, nu valt hij wel.'

Guardado
'Deze overwinning is belangrijk voor het geloof van het team in de tweede seizoenshelft. Dit is een heel belangrijk moment. Natuurlijk komen we goed weg, maar ik vind ook wel dat de ploeg tot de bodem gegaan is.' De PSV-trainer zag een belangrijke rol voor Andrés Guardado in de wederopstanding van zijn ploeg. 'Ik heb vandaag in Guardado een duidelijke leider gezien. Hij stond op en heeft de ploeg bij de hand genomen. Het is belangrijk op dit soort momenten dat bepalende spelers uitstralen dat ze er nog in geloven. Dat doet veel met een ploeg, daar ben ik wel content mee.'

Ondanks de vier doelpunten van PSV bleef spits Luuk de Jong opnieuw zonder treffer zondagmiddag. 'Hij heeft in ieder geval weer bergen met werk verzet voor de ploeg', zag Cocu. 'Hij is belangrijk geweest, maar voor een spits is het ook wel belangrijk om een goaltje mee te pikken.'