Cocu mist creativiteit en effectiviteit bij dolend PSV

Phillip Cocu was bijzonder kritisch op PSV na het 0-0 gelijkspel op bezoek bij Willem II. De trainer bekende dat zijn ploeg momenteel niet bepaald in topvorm is.

'Dit soort wedstrijden moet je winnen', zei Cocu tegen de NOS. 'We hebben niet op ons maximale niveau gespeeld. We hebben een aantal spelers lopen die niet de topvorm hebben. Dat moet je als team oplossen. Defensief zijn we daar zeker toe in staat, want we krijgen dit seizoen weinig doelpunten tegen. Maar in creatief en aanvallend opzicht zijn we niet effectief genoeg. In een fase na rust kregen we vier of vijf mogelijkheden achter elkaar en dan kan je de wedstrijd beslissen, maar daar zijn we momenteel niet toe in staat.'

Halverwege de tweede helft kreeg Luuk de Jong een opgelegde kans op de 0-1, maar de spits kopte naast en bevestigde daarmee zijn gebrek aan vorm. 'Die kopbal van Luuk was een belangrijk moment, ook voor hemzelf. Dat kan hem net over een punt heen helpen. We komen te weinig in scoringspositie. Dan kan je wel zestig procent balbezit hebben, maar het gaat erom wat je doet met dat balbezit.'

Luuk de Jong worstelde tegen Willem II wederom vooral met zichzelf. De aanvoerder van PSV miste na rust een enorme kans.

Cocu posteerde Daniel Schwaab door de blessures van Andrés Guardado en Jorrit Hendrix noodgedwongen op het middenveld. 'Schwaab speelde een goede wedstrijd als middenvelder, maar het tempo was veel te laag vanuit de verdediging naar voren toe. We creëren te weinig en hebben te veel kansen nodig om een goal te maken. In die fase zitten we. We moeten er nu voor zorgen dat we in de winterstop nog in de race zijn voor de titel', besloot de trainer, die mogelijk ook de met een enkelblessure uitgevallen Joshua Brenet voorlopig moet missen.

Zoet
Jeroen Zoet keerde na enkele weken afwezigheid terug onder de lat bij PSV. Hij kwam voor rust goed weg toen hij Jordy Croux naar de grond haalde. 'Ik was te laat', gaf de doelman eerlijk toe. 'Ik hoorde geen fluitje, dus toen was ik al blij. Achteraf zei de scheidsrechter tegen me dat hij het interpreteerde als een botsing, maar dat hij na het zien van de beelden een penalty had moeten geven.'

De Oranje-international is blij weer helemaal fit te zijn. 'Ik had een scheur in een vlies van mijn spier. Ik begon eigenlijk weer te snel, waardoor het op de training nog een keer gebeurde. Daardoor heeft het allemaal wat langer geduurd dan ik had gehoopt, maar ik ben er nu weer en kan het laatste blok tot aan de winterstop weer lekker spelen.'