Coach Stam: 'Ik had helemaal geen zin trainer te worden'

Reacties

Wie Jaap Stam een paar jaar geleden had voorspeld dat hij dit seizoen zijn debuut zou maken als zelfstandig trainer, was door hem voor gek verklaard. 'Ik had eigenlijk helemaal geen zin trainer te worden', aldus de coach van Jong Ajax, die vorig seizoen nog assisteerde bij het eerste elftal.

Coach Stam: 'Ik had helemaal geen zin trainer te worden'

Nadat hij in het najaar van 2007 abrupt zijn punt zette achter zijn actieve loopbaan was Stam van alles van plan, maar niet om trainer te worden. 'Zo denken veel voetballers op het moment dat ze stoppen. Ik ook', vertelt de oud-international aan FIFA.com.

Toch werd de voormalige speler van PSV, Manchester United, Lazio en Ajax overgehaald. 'Zodra je stopt met voetballen, word je benaderd om weer wat op het veld te gaan doen', verhaalt hij. 'En als je dan als trainer op het veld staat, krijg je daar toch een goed gevoel bij. Als je ziet dat spelers goed presteren, is dat geweldig bevredigend.'

Moeite
Stam heeft dan ook geen spijt van zijn keuze. 'Ik vind het leuk om te doen. Het is heerlijk om met jonge talenten te werken en hen beter te maken door mijn kennis en ervaring over te dragen. Hopelijk leren ze van die verhalen', legt hij uit. Wel heeft hij soms moeite zich te schikken in het beleid van Ajax, waar in de opleiding in plaats van winnen de ontwikkeling centraal staat. 'Maar ja, dat is het leven van een coach', berust hij.

Tot zijn tevredenheid ziet Stam steeds meer spelers, die actief waren op het WK van 1998, trainer worden. Frank de Boer (Ajax) en Phillip Cocu (PSV) zijn de meest in het oog springende coaches. 'Dat is een heel goede zaak, want die spelers kunnen veel betekenen voor talenten. De spelers uit het elftal van 1998 hebben bijna allemaal voor grote clubs gespeeld. Wat dat betreft ziet de toekomst er voor het Nederlandse voetbal hopelijk goed uit.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.