Club veroordeelt Cercle van Booy tot degradatievoetbal

Doordat Cercle Brugge de stadsderby tegen Club Brugge heeft verloren, is de ploeg van trainer Foeke Booy definitief veroordeeld tot het spelen van play-offs ter voorkoming van degradatie. Club was op bezoek bij de hekkensluiter te sterk: 0-3. Door de overwinning kan die ploeg de play-offs om het kampioenschap niet meer ontgaan.

Club veroordeelt Cercle van Booy tot degradatievoetbal

Het grootste gevaar kwam aanvankelijk van de op het middenveld geposteerde Ryan Donk (foto) van Club, tot twee keer toe zelfs. In de vierde minuut kopte hij de bal op Cercle-sluitpost Jo Coppens en na een klein half uur werd een afstandsschot van Donk ook door de keeper gepareerd. Daar had hij wel de hulp van de paal bij nodig.

Joey Godee, Nederlander onder contract van Cercle, was niet speelgerechtigd. Het treffen tussen de stadsgenoten was namelijk een inhaalwedstrijd en stond aanvankelijk gepland voordat Godee een dienstverband had bij Cercle.

Dat Club in de 44ste minuut op voorsprong kwam, was gezien het spelbeeld terecht. Óscar Duarte knikte de bal binnen na een vrije schop van Víctor Vázquez. Cercle had tot dan toe niets laten zien.

In de tweede helft werd duidelijk wat Booy bedoelde toen hij eerder zei dat zijn ploeg geen kansen kan afmaken. Gregory Mertens, Mushaga Bakenga en Rudy kregen allen aardige mogelijkheden, al waren ze niet aan hen besteed. Sterker nog: in blessuretijd verdubbelde invaller Eidur Gudjohnsen (ex-Cercle) de score en Vadis Odjidja maakte er 0-3 van.

Door de verliespartij kan Cercle met nog twee wedstrijden op het programma niet meer ontkomen aan het spelen van play-off 3. In die competitie moet een vijfluik met de nummer vijftien beslissing brengen over de directe degradant, waarna de winnaar het in een poule van vier opneemt tegen de drie periodekampioenen uit de Tweede Klasse.

Stadsgenoot Club heeft zich juist verzekerd van de play-offs om het kampioenschap. Dit team neemt nu de vierde plaats in en eindigt hoe dan ook bij de eerste zes. Van die eerste zes op de ranglijst van de Eerste Klasse worden na dertig speelronden de punten gehalveerd, waarna een play-offsysteem om het kampioenschap start.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen