CL-ticket voor Eredivisie-kampioen verder weg dan ooit

Reacties

Vanaf het seizoen 2018/19 zijn slechts tien landskampioenen zeker van rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Dat is de uitkomst van de nieuwe plannen van de UEFA, waarvan een groot deel eind augustus al naar buiten kwam.

CL-ticket voor Eredivisie-kampioen verder weg dan ooit

Toen al werd bekend dat de topvier van de coëfficiëntenlijst door de nieuwe deal met de Europese voetbalbond voortaan vier clubs rechtstreeks ziet doorstromen naar de groepsfase van het miljoenenbal. Maar het was nog niet duidelijk hoe de zestien overige directe tickets zouden worden verdeeld.

De KNVB maakt vrijdagavond bekend dat de nummers vijf en zes van de UEFA-lijst net als in de huidige opzet twee ploegen afvaardigen, de kampioenen van de nummers zeven tot en met tien hoeven eveneens geen voorronden te spelen. Het directe ticket van de nummers elf en twaalf komt echter te vervallen.

Het maakt de missie voor Ajax en AZ in de Europa League nog lastiger, want het gat van de huidige nummer dertien Nederland met nummer tien Turkije bedraagt ruim acht punten. Kanttekening daarbij is wel dat er mogelijk nog twee extra directe tickets vrijkomen als de winnaars van de Champions League en de Europa League ook via eigen land CL-kwalificatie afdwingen.

Een andere nieuwe factor is de manier waarop het coëfficiënt van clubs voortaan wordt bepaald. Het nationale coëfficiënt, dat nu nog voor twintig procent meetelt, heeft daarop niet langer invloed. Voortaan gelden alleen de prestaties van de laatste vijf jaar. Bij het verdelen van het prijzengeld tellen de laatste tien jaar en in het verleden behaalde prijzen mee.

Onder de andere beslissingen die de UEFA vrijdag bevestigde zat ook een kleine verschuiving van het prijzengeld: vijftig miljoen euro van de Champions League naar de Europa League. Zoals eerder al bekend werd worden er vanaf 2018/19 tijdens een CL-speeldag bovendien twee wedstrijden om 19.00 uur afgewerkt en zes om 21.00 uur.

Lees hier het volledige persbericht van de UEFA (in het Engels).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.