CL-countdown: Raúl moet vrezen voor onstuitbare Messi

Lionel Messi hoeft na zijn opmars van vorig seizoen nog slechts één speler boven zich te dulden op de lijst van meest waardevolle spelers aller tijden in de Champions League. Raúl ligt met 71 goals en 25 assists nog een straatlengte voor op Messi (59 goals en 16 assists), maar de recente jaren leerden dat de 26-jarige Argentijn dergelijke marges snel kan doen slinken.

CL-countdown: Raúl moet vrezen voor onstuitbare Messi
VI.nl telt met een statistiek dagelijks af naar de start van het nieuwe Champions League-seizoen op 17 september, vandaag over één dag.

Het moyenne van Messi in de laatste vijf seizoenen is ronduit indrukwekkend te noemen. In 58 CL-optredens was hij met een goal of assist direct betrokken bij liefst 65 Barcelona-goals. Bijna een derde van die productie kwam tot stand in het seizoen 2011/12, toen Messi met veertien goals en vijf assists zijn beste CL-jaargang tot dusver kende. Door veertien keer te scoren verbrak hij bijvoorbeeld het seizoenrecord van Ruud van Nistelrooy, die in 2002/03 als eerste speler tot twaalf treffers kwam.

Mocht Messi zijn gemiddelde van de afgelopen jaren doortrekken, dan zal hij het gat van 21 punten met Raúl waarschijnlijk nog voor zijn 28ste verjaardag (24 juni 2015) hebben gedicht. Op de topscorerslijst lijkt een koppositie voor Messi mogelijk zelfs dit seizoen al haalbaar. Raúl ligt met 71 goals nog twaalf goals voor op zijn Argentijnse achtervolger, maar die heeft in 2011/12 (twaalf goals) en 2012/13 (veertien treffers) al laten zien dergelijke aantallen in één seizoen te kunnen bereiken.

Qua rendement kent Messi in de Champions League nauwelijks zijn gelijke. Raúl had liefst 142 wedstrijden nodig om tot 71 goals en 25 assists te komen, terwijl Thierry Henry - nu nog gedeeld tweede met Messi - 112 wedstrijden moest spelen om vijftig keer te scoren en 25 keer aangever te zijn. Van alle grootheden uit het verleden steekt alleen Ruud van Nistelrooy de lichtvoetige sterspeler van Barcelona voorlopig naar de kroon door qua goals (56) en assists (18) exact één op één te lopen in 74 wedstrijden.

Desondanks moet Van Nistelrooy vrezen dat ook Cristiano Ronaldo, tussen 2003 en 2006 nog ploeggenoot van Van the Man bij Manchester United, dit seizoen langszij komt op de alltime-ranglijsten van topscorers en MVP's. Momenteel staat Ronaldo nog vijfde op beide lijsten, maar met vijftig goals en zeventien assists lijkt een verdere opmars onvermijdelijk. Tijdens de laatste twee seizoenen hield de 28-jarige Portugese vedette van Real Madrid immers zelfs gelijke tred met Messi, door net als zijn tegenhanger bij Barça 22 keer te scoren.

Met Messi en Ronaldo zijn de twee meest voorname bestormers van de top van de CL-ranglijst aller tijden wel genoemd. Zlatan Ibrahimovic heeft met 31 goals en 21 assists nog een lange weg te gaan voor hij in de buurt komt van de topvijf, terwijl achter hem Didier Drogba, Kaká en Karim Benzema de toptien nog maar eens moeten zien te bereiken.

Arjen Robben is dankzij zijn winnende goal in de finale van afgelopen seizoen tegen Borussia Dortmund de hoogst genoteerde van alle actieve Nederlanders. De 29-jarige vleugelspits blijft collega-international Robin van Persie nipt voor. Robben was tot dusver goed voor achttien goals en negen assists, terwijl de dertigjarige spits van Manchester United 21 keer scoorde en vijf keer aangever was. Galatasaray-spelmaker Wesley Sneijder volgt op korte afstand met negen goals en vijftien assists. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen