CL-countdown: Duitse primeur Bayern en Dortmund

De finale van 25 mei jongstleden tussen Bayern München en Borussia Dortmund was de eerste volledig Duitse eindstrijd in de historie van de Champions League (gestart in seizoen 1992/93 met als eerste winnaar Olympique Marseille). Het aantal Duitse finaleplaatsen steeg door die dubbele 'Bundesliga-bezetting' naar acht.

CL-countdown: Duitse primeur Bayern en Dortmund
VI.nl telt met een statistiek dagelijks af naar de start van het nieuwe Champions League-seizoen op 17 september, vandaag over acht dagen.

De eindstrijd in Londen zal bij de Nederlandse voetballiefhebber voor altijd in het teken staan van de late treffer van Arjen Robben, die Bayern daarmee de tweede eindzege in de Champions League bezorgde. In algemene zin was de Duitse clash vooral bijzonder omdat Duitsland na Engeland, Italië en Spanje het vierde land werd met twee clubs in één Champions League-finale.

Spanje had in 2000 de primeur, toen Real Madrid met 3-0 van Valencia won. Drie jaar later volgde Italië het Spaanse voorbeeld. AC Milan en Clarence Seedorf versloegen Juventus (met Edgar Davids) na 120 doelpuntloze minuten vanaf de strafschopstip. Weer vijf jaar later vertolkte Edwin van der Sar een heldenrol bij Manchester United door in de penaltyserie Nicolas Anelka  van scoren af te houden in een volledig Engelse finale tegen Chelsea (1-1, foto).

Niet geheel verrassend zijn Italië, Spanje, Engeland en Duitsland ook de landen met de meeste finaleplaatsen in totaal. Italië voert de boventoon met elf finalisten, gevolgd door Engeland en Spanje (negen). Duitsland zag zoals gezegd acht clubs tot de eindstrijd komen. Ook Nederland (twee keer Ajax), Frankrijk (2) en Portugal (1) kenden ooit Champions League-succes.

Door de finale van afgelopen seizoen nam Bayern München op de ranglijst van clubs bovendien afstand van Barcelona, Juventus en Manchester United. Net als dat trio clubs stond Der Rekordmeister voorafgaand aan de zege op Dortmund op vier finales. Nu hoeft de tweevoudig CL-winnaar alleen koploper AC Milan (zes finales) nog voor zich te dulden.  

Voor Borussia Dortmund was het de tweede keer dat het in de eindstrijd van de Champions League stond. BVB, dat in 1997 de Cup met de Grote Oren won ten koste van Juventus, kwam daardoor op gelijke hoogte met Ajax, Chelsea, Liverpool en Valencia.

Barcelona, AC Milan en Real Madrid zijn met drie eindzeges nog altijd recordhouder wat het het aantal eindzeges betreft sinds de oprichting van het miljoenenbal in 1992/93. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen