CL-countdown: Club van Honderd staat voor uitbreiding

Aan de selecte groep spelers met minimaal honderd wedstrijden in het hoofdtoernooi van de Champions League werden afgelopen seizoen twee spelers toegevoegd. Ashley Cole en Víctor Valdés waren respectievelijk het zestiende en zeventiende lid van de steeds minder exclusieve Club van Honderd, die aan de vooravond staat van een flinke uitbreiding.

CL-countdown: Club van Honderd staat voor uitbreiding
VI.nl telt met een statistiek dagelijks af naar de start van het nieuwe Champions League-seizoen op 17 september, vandaag over twee dagen.

Tijdens de meest recente editie van het miljoenenbal moest Cole met Chelsea al voor de winterstop afhaken. The Blues eindigden in een groep met Juventus en Shakhtar Donetsk op een derde plaats. Cole slaagde er daardoor maar ternauwernood in lid van de Club van Honderd te worden. De laatste poulewedstrijd tegen het Deense FC Nordsjælland (6-1 winst) betekende dat de 32-jarige linksback op exact honderd CL-duels bleef steken.

Ook voor Valdés gold dat hij pas in zijn laatste wedstrijd van het CL-seizoen de grens van honderd optredens in Europa's belangrijkste bekertoernooi voor clubteams slechtte. De 31-jarige doelman miste in aanloop naar de afgetekende uitschakeling in de halve finale tegen Bayern München (0-4, 0-3) slechts één wedstrijd bij Barcelona. In het laatste groepsduel met Benfica (0-0) stond er voor Barça niks meer op het spel, waardoor José Manuel Pinto voor de gelegenheid eens mocht opdraven in de Champions League.

Voordat Cole en Valdés zich bij de absolute elite van de Club van Honderd kunnen scharen, hebben ze nog minimaal één succesvol seizoen nodig. Van de elf basisspelers (zie graphic onderin) hebben de al gestopte Gary Neville en Paolo Maldini de minste wedstrijden achter hun naam. Valdés zal als doelman nog langer geduld moeten hebben, aangezien de nog actieve Iker Casillas met 127 duels de meest ervaren keeper in de Champions League is.

Casillas is daarmee ook meteen een van de voornaamste kandidaten om Raúl, zijn voormalige ploeggenoot bij Real Madrid, in de toekomst van de troon te stoten als meest ervaren speler aller tijden. De inmiddels gestopte Spaanse spits, tevens topscorer aller tijden met 71 goals, kwam in het verleden 142 keer in actie in de Champions League, waarvan liefst 130 keer voor Real. De andere twaalf wedstrijden speelde hij in 2010/11 namens Schalke 04. Behalve Casillas komen mogelijk ook Ryan Giggs (134 duels) en Xavi (131) dit seizoen in de buurt van Raúl.

De plaats van de in Brazilië voor Botafogo actieve Clarence Seedorf in de topvijf lijkt met 125 optredens vooralsnog gewaarborgd. De blessuregevoelige Carles Puyol zal met Barcelona minimaal tot de halve finale moeten reiken om Seedorf te kunnen benaderen. De 35-jarige verdediger van Catalanen staat nu nog op 114 wedstrijden.

Waar de Club van Honderd met zeventien spelers nu nog wel door het leven kan als elitair gezelschap, komt die status dit seizoen stevig onder druk te staan. Aangezien een CL-finalist in totaal dertien duels speelt, kunnen Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain, 95 duels), Petr Cech (Chelsea, 93), Andrea Pirlo (Juventus, 93), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 92), Frank Lampard (91, Chelsea), Andrés Iniesta (Barcelona, 87) en John Terry (Chelsea, 87) dit seizoen in theorie allemaal lid worden van de ooit zo exclusieve collectie CL-veteranen. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen