Clash in Londen tussen solide Chelsea en productief City

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de negende speelronde is dat het duel tussen Chelsea en Manchester City van zondagmiddag (17.00 uur).

Clash in Londen tussen solide Chelsea en productief City

Chelsea

Klassering: 2de plaats (zeventien punten uit acht duels)
Vorm: V-W-G-W-W

Al zeven officiële duels is Chelsea ongeslagen. Daarin bewees de Londense grootmacht niet afhankelijk te zijn van één doelpuntenmaker. De laatste vier officiele wedstrijden (twee Champions League en twee Premier League) maakte het veertien treffers; manager José Mourinho zag liefst zeven verschillende spelers scoren (plus één tegenstander in eigen doel). Wel was de Portugees in zekere zin opgelucht dat ook zijn aanvallers eindelijk hun eerste treffer(s) dit seizoen hebben gemaakt.

Samuel Eto'o slaagde daarin tijdens het voorbije competitieduel met Cardiff City (4-1). Het midweekse, met 3-0 gewonnen bezoek bij Schalke 04 was Fernando Torres Man of the Match met twee goals. Toch is er nog steeds kritiek op het spel van Chelsea, waar onder Mourinho de effectiviteit van het spel nog steeds boven schoonheid gaat. Dit gaat soms ten koste van Chelsea's creatievere spelers.

Uitgelicht
In de jacht op hernieuwde successen heeft Mourinho in Frank Lampard, John Terry, Petr Cech en Ashley Cole vier trouwe bondgenoten. Het ervaren kwartet was al op Stamford Bridge actief ten tijde van Mourinho's eerste dienstverband.

'Sommige trainers nemen vier, vijf bekende spelers mee naar hun nieuwe club. Ik heb dat niet gedaan, omdat ze al bij Chelsea zaten. Zij zijn een enorme steun voor mij, de manier waarop ze met de jongere spelers communiceren. Ze zijn geen 25 meer, in hun hoofd zit het allemaal wel goed...'

Vooral dankzij keeper Cech en ook Terry - vorig seizoen lang niet zeker van een basisplaats - is de achterhoede zeer solide. In acht competitieduels stond het slechts vijf goals toe. De laatste twee Champions League-wedstrijden hield het de nul vast.

Manchester City

Klassering: 4de plaats (zestien punten uit acht duels)
Vorm: G-W-V-W-W

Manchester City heeft zich hersteld van de dip eind september. Toen verloor de formatie van trainer Manuel Pellegrini twee opeenvolgende duels en werden door zes tegentreffers vraagtekens geplaatst bij de achterhoede.

Intussen boekten The Citizens drie overwinningen op rij en mogen ze zich na acht speelronden in de Premier League de productiefste ploeg noemen (twintig doelpunten). Wel dient de regerend vice-kampioen beter voor de dag te komen buitenshuis. Van de vier competitieduels op vreemde bodem werd alleen vorige week zaterdag gewonnen van West Ham United (1-3).

Uitgelicht
Van de vier aanvallers is Sergio Agüero met afstand de meest productieve. Woensdag tijdens de uitwedstrijd tegen CSKA Moskou (1-2 winst) was de Argentijn de gevierde man met twee treffers. Daarmee bracht Agüero zijn seizoenstotaal in officieel verband voor City op negen; ook het laatste competitieduel met West Ham United (1-3) maakte hij er twee.

Zijn totaal is ruim meer dan Álvaro Negredo, Edin Dzeko (beiden vier goals) en Stevan Jovetic (twee doelpunten). Voormalig Feyenoorder John Guidetti is door Manuel Pellegrini nog geen enkele keer opgenomen in de wedstrijdselectie.

Onderlinge historie

In competitieverband stonden Chelsea en Manchester City al 130 keer tegenover elkaar. Van de 65 thuisduels wonnen de Londenaren er 35, terwijl het ook nog eens aan twintig duels een punt over hield. De laatste competitiezege van City op Stamford Bridge dateert van februari 2010, 2-4 dankzij twee goals van zowel Carlos Tévez en Craig Bellamy. Voor Chelsea scoorde Frank Lampard tweemaal.

José Mourinho en Manuel Pellegrini stonden de voorbije drie seizoenen in de Primera División als coaches van Real Madrid en Málaga vijf keer tegenover elkaar. Mourinho won er drie, inclusief de 7-0 in maart 2011. Vorig seizoen versloeg Pellegrini's Málaga voor eigen publiek Real met 3-2. De ontmoeting daarvoor eindigde onbeslist (1-1).

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
21/03/2012 Manchester City - Chelsea 2-1 Premier League
12/08/2012 Chelsea - Manchester City 1-2 Community Shield
25/11/2012 Chelsea - Manchester City 0-0 Premier League
24/02/2013 Manchester City - Chelsea 2-0 Premier League
14/04/2013 Chelsea - Manchester City 1-2 FA Cup

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen