City aast tegen Everton op revanche na twee nederlagen

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de zevende speelronde is dat het duel tussen Manchester City en Everton van zaterdagmiddag (13.45 uur).

City aast tegen Everton op revanche na twee nederlagen

Manchester City

Klassering: 7de plaats (tien punten uit zes duels)
Vorm: V-W-G-W-V

Met Chelsea is Manchester City de enige die drie competitieduels voor eigen publiek heeft gewonnen. Maar de recente nederlagen tegen Aston Villa (3-2) en vooral Bayern München (1-3) hebben de aanvankelijk goede stemming behoorlijk doen omslaan. Afgelopen woensdag in de Champions League werd voor trainer Manuel Pellegrini duidelijk dat er met de gearriveerde top van Europa nog wel een verschil is. Op Europees niveau blijken The Citizens nog niet in staat hun scoringskansen op het beslissende moment te verzilveren. Onder de van Málaga overgekomen Chileen speelt Manchester City dit seizoen wel aanvallender voetbal dan onder Roberto Mancini. Hierdoor kon onder anderen Yaya Touré op het middenveld de voorgaande periode uitblinken, onder meer tegen Viktoria Plzen (0-3 zege) en ook tijdens de topper tegen Manchester United (4-1 winst).

Uitgelicht
Veel ogen zijn gericht op keeper Joe Hart. Al heel het seizoen wordt de doelman bekritiseerd voor zijn spel en bijbehorende foutjes. Afgelopen woensdag ging Hart tegen Bayern München bij de 0-1 van Franck Ribéry andermaal in de fout. Zelfs in het land waar keepers zeer schaars zijn, moet de 35-voudige international na zes tegengoals in de laatste twee duels op zijn tellen passen. Want critici stellen genadeloos vast dat Hart in het niets doet denken aan die moedige onbevangen keeper die in 2010 routinier Shay Given uit de basis van Manchester City verdrong. Een dilemma voor Manuel Pellegrini is dat er geen volwaardig alternatief voor handen is. Tweede doelman Costel Pantilimon is Roemeens international, maar keepte sinds zijn komst in 2011 nog geen enkele competitie- of Europese wedstrijd

Everton

Klassering: 4de plaats (twaalf punten uit zes duels)
Vorm: G-G-W-W-W

Het vertrek van David Moyes bij Everton kreeg lang niet de aandacht als de aanstelling van diezelfde Moyes bij Manchester United voor de opvolging van Sir Alex Ferguson. The Toffees hebben met Roberto Martínez voor het eerst maart 2002 een andere oefenmeester voor de spelersgroep, iets dat voor vooral de trouwe medewerkers een grote verandering betekende. Maar onder de Spanjaard beleeft Everton een meer dan behoorlijke start. Drie remises in de Premier League kregen vervolg met drie zeges. Dat doet de hoofdmacht met beduidend meer aansprekend combinatievoetbal dan onder Moyes, bij wie de organisatie en defensieve zekerheid voorop stond. Met negen goals na zes speelronden is Everton de meest scorende ploeg na Manchester City en koploper Arsenal.

Uitgelicht
Ondanks het vertrek van Marouane Fellaini (volgde Moyes naar Old Trafford) is de club er sec op vooruit gegaan. Martínez nam drie spelers mee van zijn vorige werkgever Wigan Athletic. Maar vooral de huurlingen Gareth Barry en Romelu Lukaku (drie goals in de laatste twee competitieduels) hebben hun meerwaarde bewezen. De van Barcelona gehuurde Gerard Deulofeu moet zijn draai nog vinden; daarentegen is Everton in de ban van de doorbraak van Ross Barkley. De pas negentienjarige in Liverpool geboren en getogen beleeft als aanvallende middenvelder een stormachtige ontwikkeling, die zelfs wordt vergeleken met die van Wayne Rooney ruim tien jaar terug. De kwaliteiten van de technischvaardige Barkley komen goed tot hun recht in de speelwijze van Martínez. Daarnaast is het behoud van linksback en vrijetrappenspecialist Leighton Baines voor Everton heel belangrijk gebleken.

Onderlinge historie

Van de laatste acht wedstrijden tegen Everton in de Premier League won Manchester City er slechts één. In de seizoenen 2009/10 en 2010/11 gingen The Citizens zelfs op eigen veld onderuit. Vorig seizoen eindigde de onderlinge ontmoeting in het City of Manchester Stadium in een gelijkspel (1-1) door doelpunten van Fellaini en Carlos Tévez.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
07/05/2011 Everton - Manchester City 2-1 Premier League
24/09/2011 Manchester City - Everton 2-0 Premier League
31/01/2012 Everton - Manchester City 1-0 Premier League
01/12/2012 Manchester City - Everton 1-1 Premier League
16/03/2013 Everton - Manchester City 2-0 Premier League

Bekijk hier al onze video's