Cijfers van een bizarre Nederlandse Europa Cup-avond

Donderdag 30 augustus gaat voor het Nederlandse Europa Cup-voetbal de boeken in als cijfermatig historische dag. Zo knap als de zeges van PSV en FC Twente waren, zo dramatisch slecht waren de resultaten van AZ, Feyenoord en SC Heerenveen. VI zet de belangrijkste cijfers op een rij.

Cijfers van een bizarre Nederlandse Europa Cup-avond

De zeven Nederlandse clubs verloren dit EC-seizoen samen al elf van hun 24 duels. Dat is nu al net zoveel als tijdens het hele vorige EC-seizoen (elf in 54 duels).

De thuisnederlaag van AZ tegen Anzhi Makhachkala (0-5) is de op één na grootste thuisnederlaag ooit van een Nederlandse club in Europees verband.

Alleen Go Ahead Eagles kreeg op 29 september 1965 een nóg groter pak slaag: 0-6 tegen Celtic in het Europa Cup II-toernooi.

AZ leed in zijn honderdste Europa Cup-duel zijn 25ste nederlaag. Nooit eerder stapten de Alkmaarders (foto onder een onthutste Ruud Boymans) met een 5-0 nederlaag van het veld in Europees verband. Feyenoord leed tegen Sparta Praag (2-0) zijn vijfde Europese uitnederlaag op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

Ook in de perioden oktober 1983-oktober 1986 en september 1992-oktober 1993 leden de Rotterdammers ooit vijf Europese uitnederlagen.

Feyenoord won maar drie van zijn laatste 23 Europese wedstrijden, tegen veertien nederlagen en zes gelijke spelen.

SC Heerenveen leed zijn derde opeenvolgende nederlaag in Europees verband (foto onder Filip Djuricic). Alleen in 2000 en 2008 stapten de Friezen vaker als verliezer van het veld (vier opeenvolgende duels).

SC Heerenveen verloor als tweede club ooit een thuiswedstrijd tegen een Noorse tegenstander. In 1997 overkwam FC Twente het als eerste, tegen Lillestrøm SK (0-1). In de dertien overige thuiswedstrijden met een Noorse opponent bleef de Nederlandse club altijd ongeslagen (W9 G4). FC Twente bleef door de 4-1 zege op Bursaspor voor de elfde keer op rij ongeslagen in een Europese wedstrijd voor eigen publiek (W9 G2). Op de foto onder het feestende trio Felipe Gutierrez, Leroy Fer, die de beslissende goal maakte, en Roberto Rosales.

De Tukkers verloren maar één van hun laatste achttien thuisduels in Europees verband (W11 G6 V1).

PSV plaatste zich tegen FK Zeta met de doelcijfers 14-0 (0-5, 9-0) voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Nooit eerder wonnen de Eindhovenaren een Europees tweeluik met zulke cijfers.

PSV leed nog nooit puntenverlies in een Champions League- of Europa League-voorrondewedstrijd op eigen veld: tien opeenvolgende zeges met de doelcijfers 41-1.

PSV bleef door de zege op FK Zeta voor de twintigste keer op rij ongeslagen in een Europese thuiswedstrijd. In die reeks boekten de Eindhovenaren veertien zeges en speelden ze zes keer gelijk. <br /><br /> Samenstelling: Ramon MinVolg Ramon Min op Twitter via @MijlpaalMin

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's