Cijfers geven De Boer meer dan gelijk: Oranje deed zichzelf verschrikkelijk tekort

Reacties

Na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland wezen diverse internationals en bondscoach Frank de Boer erop dat de zege van Oranje wat mager was uitgevallen. De cijfers ondersteunen die zienswijze: het Nederlands elftal had met een veel grotere marge moeten triomferen in de Johan Cruijff Arena.

Cijfers geven De Boer meer dan gelijk: Oranje deed zichzelf verschrikkelijk tekort
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Letland
Letland

'Je moet jezelf belonen met minimaal vijf goals. In dat opzicht is het een frustrerende avond geweest. We weten dat in de kwalificatie het doelsaldo een belangrijke rol kan spelen', zo liet De Boer weten in gesprek met de NOS.

De keuzeheer overdreef niet, integendeel. Op basis van de kwaliteit en kwantiteit van de schoten had Oranje zes keer doel moeten treffen: Nederland noteerde immers een Expected Goals-score van 6,44.

Hoogste Expected Goals-score van Oranje sinds begin 2018:

Datum Tegenstander Expected Goals Goals Schoten
27-03-2021 Letland 6,44 2 36
15-11-2020 Bosnië en Herzegovina 3,13 3 17
06-06-2019 Engeland 3,10 3 29
10-10-2019 Noord-Ierland 3,09 3 23
21-03-2019 Wit-Rusland 3,05 4 10

Sinds 2018, toen Nederland onder Ronald Koeman begon aan een nieuw tijdperk na het missen van twee achtereenvolgende eindtoernooien, gooide Oranje nooit zulke hoge ogen op dit gebied. Het oude record werd gevestigd op 15 november 2020: in het Nations League-duel met Bosnië-Herzegovina lag de Expected Goals-waarde op 3,13. Flink lager dan zaterdag dus, maar destijds werden wel drie treffers geproduceerd.

Ook uit de andere cijfers blijkt dat Oranje niet z'n meest effectieve dag had tegen Letland. De ploeg van De Boer kwam bijvoorbeeld tot 36 inzetten en noteerde liefst 96 balcontacten in het zestienmetergebied van de tegenstander, minimaal 45 meer dan in alle interlands sinds augustus 2013, toen Opta begon met het bijhouden van deze statistiek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het is zaak dat Oranje in deze cyclus niet te veel van dit soort interlands speelt. Aan het einde van de rit geeft immers het doelsaldo en niet het onderling resultaat de doorslag. Deze regel brak Nederland vier jaar geleden in de vorige WK-kwalificatie lelijk op. Met die kennis in het achterhoofd zou een monsterscore tegen Gibraltar dinsdagavond zeer welkom zijn.

Wat zijn Expected Goals?

Door te kijken naar pogingen uit het verleden koppelen Expected Goals-modellen aan ieder schot een verwacht aantal goals (tussen 0 en 1). Deze modellen zijn gebaseerd op een aantal simpele voetbalwetten. Als je niet schiet, kan je niet scoren. Als je dichter bij het doel staat, heeft je poging een grotere kans van slagen. Als je rechter voor het doel staat, wordt scoren makkelijker. Als je met je voeten afwerkt, dan ben je kansrijker dan met je hoofd. Op basis van een groot aantal van dit soort factoren kan aan iedere doelpoging een waarde tussen 0 en 1 toegekend worden. Dit cijfer staat voor het verwachte aantal doelpunten uit die kans. Bij een strafschop is dit bijvoorbeeld 0,79, want 79 procent van de penalty's is raak. Tel zo de waarde van alle pogingen op en je krijgt een goed beeld van de kwaliteit van de kansen van een ploeg.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.