Chelsea lachende derde na spektakelstuk Man City-Spurs

Tottenham Hotspur is met de schrik vrijgekomen in de Premier League-topper tegen Manchester City. De thuisploeg leek optimaal te profiteren van het gestuntel van Tottenham-doelman Hugo Lloris, maar gaf de zege uit handen: 2-2.

Vier nederlagen in de laatste acht Premier League-wedstrijden, waarvan die van vorige week bij Everton (4-0) het meest pijnlijk was. Er werd in de Engelse media de voorbije week volop getwijfeld aan de kwaliteiten van Manchester City, dat in de topper tegen Tottenham Hotspur met het enige juiste antwoord kwam. Vol overtuiging en in de hoogste versnelling koos de thuisploeg voor de aanval.

Het was voor Tottenham een kwestie van overleven in het Etihad Stadium. City combineerde vlot en legde de zwakke punten in het normaal zo succesvolle 3-4-2-1-systeem van Mauricio Pochettino bloot. Pablo Zabaleta loste al snel een gevaarlijk waarschuwingsschot, waarna de grootste kansen in de eerste helft voor Sergio Agüero waren. De Argentijn stuitte telkens op Lloris, die Tottenham op de been hield en zijn ploeg schadevrij richting de rust hielp.

Het was uitgerekend Lloris die de grote schlemiel aan Tottenham-zijde werd. De doelman voelde zich genoodzaakt in te grijpen na een dieptepass van Kevin De Bruyne. Lloris faalde hopeloos toen hij probeerde de bal weg te koppen. Leroy Sané nam de bal deels met zijn arm mee en rondde eenvoudig af bij het lege doel: 1-0. Lloris had amper de tijd gehad om zijn zonden te overdenken voor hij opnieuw in de fout ging, dit keer bij een voorzet van Raheem Sterling. De keeper had de bal niet klem en De Bruyne profiteerde optimaal door binnen te tikken.

Het antwoord van Tottenham liet niet lang op zich wachten en kwam er via Dele Alli, de man in vorm bij Spurs. Een perfecte voorzet van Kyle Walker bereikte het hoofd van de aanvallende middenvelder, die raak kopte en zo voor de achtste keer in zijn laatste zes competitiewedstrijden scoorde. Het was de eerste doelpoging tussen de palen van Tottenham, maar het zorgde wel direct voor de ommekeer.

Sinds zijn laatste redding bij een poging tussen de palen incasseerde Claudio Bravo zes treffers.

City nam al dan niet bewust gas terug en kreeg daar een kwartier voor het einde de rekening voor gepresenteerd door invaller Heung-Min Son. De Zuid-Koreaan werd in stelling gebracht door Harry Kane, die de bal met een knappe voetbeweging bij zijn collega kreeg. Son passeerde Claudio Bravo, bij wie zestien van de laatste 24 doelpogingen tussen de palen resulteerden in een tegentreffer.

Gabriel Jesús
In de hoop de wedstrijd te keren deed Pep Guardiola een beroep op Gabriel Jesús, die met nog tien minuten te gaan debuteerde voor The Citizens. Voor de van Palmeiras overgekomen aanvaller leek het heel even de avond van zijn dromen te worden. De Braziliaan passeerde Lloris en was al het middelpunt van de feestvreugde toen het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Een winnende treffer bleef uit, waardoor Chelsea de lachende derde is. De koploper kan uitlopen naar een voorsprong van negen punten op nummer twee Tottenham Hotspur als het zondag wint van Hull City. Guardiola en co staan vijfde met een achterstand van drie punten op Tottenham, waar Toby Alderweireld halverwege de tweede helft geblesseerd uitviel.