Champions League-exit Ajax levert PSV miljoenen op

Reacties

De uitschakeling van Ajax in de derde voorronde van de Champions League bezorgt PSV anderhalf miljoen euro extra aan tv-gelden. Met het geld uit de market pool komt de meevaller voor de landskampioen neer op zo'n vier miljoen.

Champions League-exit Ajax levert PSV miljoenen op

PSV ontvangt dit seizoen sowieso twaalf miljoen euro aan startgeld, net als de andere 31 deelnemers aan de groepsfase. Daarbovenop komen echter nog de tv-gelden per land. Omdat de Eindhovense ploeg dat bedrag niet hoeft te delen – Ajax werd dinsdagavond na een 2-3 nederlaag tegen Rapid Wien uitgeschakeld – mag het die som helemaal in eigen zak steken.

In de voorafgaand aan dit seizoen gewijzigde regeling is er voor Nederland 8,5 miljoen euro beschikbaar aan tv-inkomsten. De helft van dat bedrag (4,25 miljoen dus) wordt verdeeld over alle Nederlandse clubs, terwijl tien procent (850 duizend euro) naar Ajax gaat. Voor PSV blijft er veertig procent over: 3,4 miljoen. Als ook Ajax zich had geplaatst, hadden beide clubs  de helft gekregen. PSV krijgt nu het hele bedrag.

Omdat ook het geld uit de zogenoemde market pool nu geheel op de rekening van PSV wordt gestort, is de meevaller in totaal ongeveer vier miljoen. In de Champions League levert een overwinning de Eindhovenaren dit seizoen nog eens anderhalf miljoen euro op, bij een gelijkspel ontvangt de club een half miljoen. Kwalificeert de ploeg van trainer Phillip Cocu zich voor de knock-outfase, dan mag de landskampioen nog eens 5,5 miljoen euro bijschrijven. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.