Celtic bijna onklopbaar in thuisduels Champions League

Hoewel Barcelona als enige ploeg op de wereld het recept kent om Celtic in eigen huis te verslaan in een Champions League-duel, bleef die zege woensdagavond uit. Met de 2-1 overwinning gaf de Schotse grootmacht een uitmuntende thuisbalans nog maar eens een vervolg.

Celtic bijna onklopbaar in thuisduels Champions League

Celtic speelde in het grootste Europese clubtoernooi in totaal 22 keer thuis. De overwinning die Celtic Park in vuur en vlam zette betekende de veertiende in de dans der miljoenen. Zes keer eindigde een optreden in een remise.

Slechts twee van de 22 duels gingen verloren. Uitgerekend Barcelona was twee keer te sterk. Op 14 september 2004 stond de huidige Celtic-trainer Neil Lennon tegenover het Barcelona van Frank Rijkaard. De rossige Noord-Ier moest lijdzaam toezien hoe Deco, Ludovic Giuly en nota bene Celtic-icoon Henke Larsson de eretreffer van Chris Sutton van louter statistische waarde maakten.

Vier jaar later, op 20 februari 2008, was Barcelona voor de laatste keer te sterk. Door twee goals van Lionel Messi en eentje van Thierry Henry waren de Celtic-goals (van Barry Robson en de Nederlander Jan Vennegoor of Hesselink) opnieuw zonder waarde en werd het 2-3. Die verliespartij was tevens de laatste in eigen huis voor Celtic in Champions League-verband. Zo imposant als de thuisreeks van Celtic in het miljoenenbal is, zo pover zijn de resultaten als de Schotse grond onder de voeten verdwijnt. Van de 22 uitwedstrijden gingen er liefst twintig (!) verloren en werd er één gelijkgespeeld.

De enige overwinning op vreemde bodem is die van dit seizoen bij Spartak Moskou (2-3). Mede door die overwinning, en die van woensdag, staat Celtic er in Groep G van het miljoenenbal goed voor. Met zeven punten uit vier duels heeft de formatie van Lennon maar twee punten achterstand op de ongenaakbaar geachte koploper Barcelona.

Belangrijker is de voorsprong van drie punten op Benfica en het gat met Spartak Moskou, dat vier punten bedraagt. Die twee ploegen zijn ook de opponenten in de laatste twee groepsduels, waarin Celtic de zege op Barcelona met plaatsing voor de achtste finales extra cachet kan geven. (Tim Tempelaars) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's