Cech aast op groepszege en wil thuis alles winnen

Doelman Petr Cech ziet na de zege op directe concurrent IJsland (2-1) volop kans om groepswinnaar te worden in de poule met Oranje. Al baalde de Tsjechische doelman wel van dat ene foutje waardoor het nog knap lastig werd in Plzen.

'IJsland is lastig te verslaan, maar wij speelden echt als een team. Met hard werken, goed voetbal hebben we de achterstand goedgemaakt', aldus de Tsjechische sluitpost. 'Ons plan heeft gewerkt, op één foutje na. Ik zat mis bij het doelpunt van IJsland.'

De goalie van Chelsea wilde niet te lang stilstaan bij de misser. 'Als wij de resterende thuiswedstrijden winnen, is de kans groot dat wij ons als groepshoofd gaan plaatsen voor het EK in Frankrijk', meende Cech. 'Wij hebben alle wedstrijden nog gewonnen, een briljante prestatie. Maar we hebben nog een paar zware duels voor de boeg en de punten nog steeds hard nodig.'

IJslandse muur
In navolging van de ervaren doelman van Chelsea was ook Pavel Vrba tevreden met de nipte zege, al toonde de bondscoach zich ook kritisch. 'Ik moet wel blij zijn met dit resultaat, maar ik baal wel van die vroege goal van IJsland', zei Vrba direct na de wedstrijd. 'Die treffer heeft de eerste helft enorm beïnvloed. Aan de andere kant, we hadden ook veel eerder de gelijkmaker moeten maken. We kregen kansen genoeg in ieder geval.'

'Gelukkig viel de goal vlak voor de rust. Dat gaf een enorme boost. De tweede helft was een kwestie van de IJslandse muur doorbreken, al kwamen we wel gelukkig op voorsprong door een eigen doelpunt (Jón Dadi Bödvarsson, red.). Maar dat we uiteindelijk hebben gewonnen laat zien dat we erg veerkrachtig zijn. Ook tegen Turkije kwamen we terug van een achterstand', aldus de coach van Tsjechië.

Tsjechië gaat met de volle twaalf punten uit vier duels alleen aan kop, gevolgd door IJsland met negen. Oranje staat met zes punten derde.