Cavani kan weer spits zijn nu Zlatan de arena heeft verlaten

Edinson Cavani was er dinsdag met enkele gemiste kansen nog verantwoordelijk voor dat Paris Saint-Germain vergat het Champions League-duel met Arsenal te winnen (1-1), maar bewees vrijdag in het uitduel met Caen wel degelijk Zlatan Ibrahimovic te kunnen doen vergeten nu hij de arena in Parijs weer voor zichzelf heeft.

Cavani scoorde in Normandië vier keer tussen de 12de en de 45ste minuut en was daarmee de eerste speler sinds Ibrahimovic (maart 2016) die vier keer scoorde in de Ligue 1. Voor de 29-jarige Uruguayaan zelf was het pas de tweede keer in zijn loopbaan in Europa dat hij vier goals maakte in één wedstrijd. Op 8 november 2012 lukte El Matador dat ook in het Europa League-duel van Napoli met Dnjepr Dnjepropetrovsk.

De daaropvolgende zomer telde PSG bijna 65 miljoen euro neer voor Cavani, maar zijn in Napels opgebouwde reputatie als goalgetter heeft hij in Parijs aan de zijde van Ibrahimovic nooit helemaal kunnen waarmaken. Waar de voormalig spits van Danubio en Palermo in Zuid-Italië 104 goals in 138 officiële duels (0,75 per duel) maakte, staat zijn teller in Frankrijk na 153 officiële wedstrijden op slechts 87 doelpunten (0,57 per duel).

Volgens Franse media wilde Edinson Cavani niet langer samenspelen met Zlatan Ibrahimovic. Tijdens de bekerfinale van vorig seizoen, de laatste wedstrijd van de Zweed, is daar echter niets van terug te zien.

Heel raar is dat niet. Cavani speelde de afgelopen drie jaar door de aanwezigheid van Ibrahimovic slechts een derde van zijn wedstrijden voor PSG in de spits. In januari zou hij de clubleiding zelfs een ultimatum hebben gesteld: 'Hij eruit of ik eruit'. El Rifle was het zat dat hij zich moest schikken in een rol vanaf de flank. Voor PSG was het duel met Caen dan ook pas zijn derde wedstrijd waarin hij drie goals of meer maakte. Namens Napoli fabriceerde Cavani maar liefst negen (valse) hattricks.

Na het vertrek van Ibrahimovic naar Manchester United kwam er geen nieuwe spits naar Parijs. Cavani liet zien dat het vertrouwen van de clubleiding in zijn kwaliteiten niet onterecht is. Tegen Caen waren al zijn vier pogingen tussen de palen ook een doelpunt. Trainer Unai Emery kreeg daarmee gelijk. 'Ik vertelde hem om rustig te blijven na dinsdag, toen hij vijf kansen kreeg en één keer scoorde. Dinsdag gingen ze er niet in, vrijdag wel. Maar hij speelde een vergelijkbare wedstrijd.'

Emery heeft het vertrouwen dat de goals blijven komen als Cavani die kansen creëert. Kans om zijn honger naar goals na rust verder te stillen, kreeg de Uruguayaan niet. Na rust bleef hij aan de kant. 'Dat was nodig na de wedstrijd van dinsdag en de intensiteit waarmee hij in de eerste helft heeft gespeeld.' Juist die gedrevenheid maakt van Cavani 'een geweldige spits', aldus preses Nasser Al-Khelaïfi. Nu Zlatan de arena in Parijs heeft verlaten, kan El Matador dat eindelijk weer elke week laten zien.