Cambuur vergroot problemen bij hekkensluiter NEC

SC Cambuur slaat een gat met de gevarenzone na een zwaarbevochten 2-1 overwinning op NEC. Door de nederlaag laten de Nijmegenaren na de laatste plaats te verlaten.

Het duel in Leeuwarden was er een in de kelder van het klassement. Cambuur bezette vooraf de zestiende plaats, terwijl NEC al een tijdje de nummer laatst van de Eredivisie is. Het geringe verschil tussen beide ploegen, drie punten, onderstreepte het belang van de onderlinge confrontatie.

Paco van Moorsel (links) in duel met Kevin Conboy.

De thuisclub was in de openingsfase de bovenliggende partij, maar doelman Kalle Johnsson voorkwam enkele malen een treffer van Cambuur. Tien minuten voor rust moest hij het antwoord echter schuldig blijven op een kopbal van Mohamed El Makrini (foto boven), die raak kopte na een corner van Bart van Brakel, die voor het eerst meedeed bij Cambuur.

NEC stelde snel orde op zaken, want vijf minuten na de openingstreffer zorgde Kevin Conboy voor 1-1. De Deen kopte de bal op aangeven van Ryan Koolwijk achter doelman Harm Zeinstra, die debuteerde omdat Leonard Nienhuis het duel liet schieten vanwege trieste privé-omstandigheden.

Na rust was geen van beide teams in staat de wedstrijd te controleren, waardoor er zich een rommelig maar vermakelijk duel ontwikkelde. In de 71ste minuut kwam de thuisclub met wat geluk weer op voorsprong, want Marcel Ritzmaier trof doel met een van richting veranderd afstandsschot.

In het laatste kwartier bracht trainer Anton Janssen van NEC de gepasseerde Michael Higdon in als stormram, maar het mocht niet baten. Cambuur bleef overeind en kwam zelf via Ritzmaier en Jody Lukoki nog het dichtst bij een doelpunt. Door de overwinning heeft Cambuur nu zes punten meer dan RKC Waalwijk en NEC , terwijl de Nijmegenaren tot de achttiende plaats veroordeeld blijven.