Cambuur stunt ook tegen Utrecht in bekerthriller

Voor het eerst in de clubhistorie heeft SC Cambuur de halve finale van het KNVB-bekertoernooi bereikt. FC Utrecht dwong vlak voor tijd nog wel een verlenging af (2-2), maar vergat het karwei vervolgens af te maken en ging in de penaltyserie onderuit: 6-7.

Cambuur zorgde in december nog voor een daverende stunt door een sterk verjongd Ajax uit het bekertoernooi te knikkeren. In Utrecht wees aanvankelijk niets nog op een verrassend resultaat. De verliezend bekerfinalist van vorig seizoen speelde het eerste half uur weliswaar moeizaam, maar de Leeuwarders konden daar niet van profiteren. Toen Ramon Leeuwin na de eerste serieuze doelpoging van Yassin Ayoub in de 29ste raak kopte uit een corner, leek Utrecht al op koers te liggen voor de halve finale.

De man die met een prima actie indirect aan de basis stond van dat doelpunt, leidde direct na rust echter ook de onverwachte gelijkmaker van Cambuur in. Ayoub haakte Martijn Barto in het eigen strafschopgebied nadat hij balverlies had geleden. Erik Bakker schoot de bal koelbloedig langs doelman David Jansen, die tot dan toe alleen vlak voor rust op de proef werd gesteld toen Barto na een goede aanval de bal op zijn vuisten knalde.

De reddende actie van Robbert Schilder vlak voor rust kreeg door de gelijkmaker van Cambuur extra waarde. De razendsnelle Richairo Zivkovic leek op weg naar de 2-0 toen hij de bal langs doelman Leonard Nienhuis schoof, maar Schilder was op tijd terug om de voorzichtige inzet van de lijn te halen. Vlak na de 1-1 kwam Cambuur opnieuw goed weg toen Nienhuis een houdbaar schot van Nacer Barazite losliet. Sébastien Haller kwam te laat voor de rebound.

Ramon Leeuwin zette FC Utrecht tegen zijn oude club op voorsprong, maar SC Cambuur zorgde toch nog voor een stunt.

Daarmee was het geluk van Cambuur nog niet op. Twintig minuten voor tijd kopte Haller de bal bij een vrije trap van de bezoekers bijna in eigen doel. Via de paal caramboleerde de bal terug de doelmond in, waar Barto alleen nog maar het laatste zetje hoefde te geven: 1-2. Kort daarna werd het zelfs bijna 1-3, toen Jensen zich in de korte hoek bijna liet verrassen toen debutant Stefano Lilipaly uit een lastige hoek een poging waagde.

Het bleef daardoor spannend in De Galgenwaard. Utrecht dacht in de 75ste minuut een uitgelezen mogelijkheid te krijgen op de gelijkmaker toen Pol van Boekel naar de stip wees na een vermeende handsbal van Omar El Baad. Na het bekijken van de beelden kwam de arbiter terug op die beslissing. Toen Barazite enkele minuten later ook nog de paal raakte, nam de Utrechtse wanhoop toe. In de 89ste minuut dwong Giovanni Troupée toch nog een verlenging af.

Haller en Barazite misten daarin al snel twee grote kansen, terwijl Kristoffer Peterson in de slotfase de lat raakte. Tussendoor moest Jensen een prima vrije trap van Xander Houtkoop uit het Utrechtse doel ranselen. Ook in de strafschoppenserie onderscheidde de Deen zich door een inzet van Houtkoop te keren. Zowel Leeuwin als Willem Janssen miste echter voor Utrecht. Farshad Noor faalde eveneens toen hij Cambuur naar de halve finale kon schieten. Uiteindelijk was het Peterson die tot schlemiel van de avond uitgroeide. De Zweed schoot de bal hoog over. Jamiro Monteiro profiteerde: 6-7.