Cambuur speelt zich in spektakelstuk tegen Vitesse veilig

SC Cambuur weet zeker dat het volgend seizoen opnieuw in de Eredivisie speelt. In een geweldige wedstrijd tegen Vitesse trok Cambuur aan het langste eind: 4-3.

Cambuur en Vitesse kozen beide vanaf de eerste minuut de aanval, wat leidde tot een boeiend schouwspel in Leeuwarden. Het was Vitesse dat in de 21ste minuut de score opende, toen Kelvin Leerdam geheel vrijstaand kon inschieten, nadat een corner was doorgekopt door Guram Kashia.

Lang konden de bezoekers echter niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later stond Cambuur alweer op gelijke hoogte. Martijn Barto kopte raak uit een vrije trap. Cambuur bleef na deze gelijkmaker de aanval zoeken en dat leverde succes op toen de onfortuinlijke Leerdam een voorzet van Jody Lukoki (foto boven in duel met Patrick van Aanholt) achter zijn eigen doelman Piet Velthuizen kopte. Christian Atsu zorgde nog voor rust voor de 2-2 na een fraaie steekbal van Davy Pröpper.

Spektakel
Na de hervatting bleef het spektakel aanhouden in Leeuwarden. Vitesse bracht Mike Havenaar voor Renato Ibarra en daardoor verhuisde Bertrand Traore naar de linkerflank. Daar was hij in de 56ste minuut succesvol, door na een mooie pass van Pröpper de bal in het dak van het doel te schieten. Opnieuw herstelde Cambuur razendsnel van de achterstand. Dit keer lag een fout van Kashia aan de basis van de nieuwe gelijkmaker. Hij maakte een sliding en lanceerde daarmee onbedoeld Bartholomew Ogbeche, die via de binnenkant van de paal de 3-3 maakte.

Daarmee was het leed voor Vitesse nog niet geschied, want vier minuten later stond Cambuur alweer op voorsprong. Lukoki brak door op de rechterflank en legde af op Barto, die zijn tweede treffer van de avond kon maken. Cambuur verloor daarna doelman Leonard Nienhuis met een blessure, maar zijn vervanger Harm Zeinstra hield zijn doel schoon.

Veilig
Dankzij de spectaculaire overwinning hoeft Cambuur zich niet langer zorgen te maken over degradatie uit de Eredivisie. De ploeg uit Leeuwarden heeft nu 39 punten en staat daarmee negen punten voor op nummer zestien RKC Waalwijk, dat nog maar drie duels op het programma heeft en een minder doelsaldo heeft. Cambuur maakt zelfs zijn entree in het linkerrijtje en staat negende.

Voor Vitesse gaat het seizoen door de nederlaag tegen Cambuur als een nachtkaars uit. De club uit Arnhem deed lang mee in de titelstrijd, maar won al vijf wedstrijden op rij niet. Zondag kan PSV met een overwinning op Feyenoord over Vitesse heengaan op de ranglijst. De vijfde positie zou voor het elftal van trainer Peter Bosz aan het einde van het seizoen het spelen van play-offs om Europees voetbal betekenen.