Cambuur laat FC Twente in slotfase ontsnappen

FC Twente is op de eerste speeldag ontsnapt aan een opvallende nederlaag. SC Cambuur zag in de slotfase de eerste zege op de Tukkers na 21 jaar door de vingers glippen (1-1).

Het duel tussen SC Cambuur en FC Twente was er eentje tussen twee trainers die vorig seizoen al aan het roer stonden, maar zich pas onlangs officieel hoofdtrainer mogen noemen. Cambuur-coach Henk de Jong fungeerde vorig seizoen al een tijdje als interim-trainer, terwijl Alfred Schreuder bij Twente op papier de assistent was van Michel Jansen maar al een flinke vinger in de pap had. Zowel De Jong als Schreuder ontving begin deze week zijn diploma Coach Betaald Voetbal.

Hun officiële debuut met de benodigde papieren eindigde voor De Jong in een feestje met een bittere nasmaak. Een tweede succes van Cambuur in de Eredivisie tegen FC Twente was binnen handbereik. Maar een gelijkspel tegen de Tukkers, die na het eerste onderlinge treffen op 8 mei 1993 op het hoogste niveau nimmer verloren van de Friezen, is een goed resultaat.

Albert Rusnák droeg zijn steentje bij aan dat resultaat. De Slowaakse middenvelder liet zich bij zijn Eredivisiedebuut direct gelden. FC Twente had lang geen adequaat antwoord op de fraaie goal van de Manchester City-huurling in de dertiende minuut; de bal uit een vrije trap eindigde in de kruising.

FC Twente, dat in de eerste helft via Luc Castaignos de paal raakte, was allerminst bij machte SC Cambuur overtuigend op de knieën te krijgen. Het debuut van Kamoleho Mokotjo – in de rust in het veld gekomen voor Robbert Schilder – bracht wel meer lijn in het spel van de Enschedese formatie.

Maar het aantal kansen voor FC Twente bleef beperkt. In de 88ste minuut viel dan toch de voor de thuisploeg zure 1-1. Youness Mokhtar zag zijn schot van buiten het strafschopgebied door Cambuur-verdediger Lucas Bijker zodanig van richting worden veranderd dat doelman Leonard Nienhuis kansloos was.