Cambuur herhaalt historie met comeback tegen Utrecht

SC Cambuur boekte tegen FC Utrecht zijn eerste competitiezege in vijf wedstrijden. Met de 3-1 overwinning deden de Leeuwarders een kunststukje van dertien jaar geleden dunnetjes over.

Het duel kende voor de thuisclub een bijzonder slechte start, want Utrecht nam al na tien minuten de leiding in Leeuwarden. Cambuur wist een corner niet weg te werken, waarna Kai Heerings bij de tweede paal een niet te missen kans kreeg. De verdediger kopte echter op de paal waarna de bal bij Yassin Ayoub belandde, die van enkele meters afstand alsnog afdrukte.

Cambuur nam daarna het initiatief en creëerde een overwicht, maar zoals vaker dit seizoen wisten de Leeuwarders die dominantie niet om te zetten in kansen, laat staan in doelpunten. De Friezen waren met pas acht treffers als minst productieve Eredivisie-club aan het duel begonnen. De enige mogelijkheid die de thuisclub voor rust schiep was na 21 minuten, toen Jody Lukoki voorzette en Kevin Brands naast schoot.

Impotent
Na de pauze veranderde het spelbeeld niet. Cambuur zette druk naar voren, maar was aanvallend impotent en met de weinige kansen die het kreeg, sprong het onverstandig om. Een dergelijke foute keuze van Lukoki leidde na 61 minuten op gelukkige wijze de 1-1 in. De rechtsbuiten zag de vrijstaande Michiel Hemmen over het hoofd en schoot op doel, waarna doelman Robbin Ruiter van FC Utrecht de bal met zijn redding alsnog in de voeten van Hemmen bracht, die van enkele meters de gelijkmaker liet noteren.

Nekslag
Vervolgens ging de thuisclub op jacht op jacht naar de eerste overwinning in vijf competitiewedstrijden. Tien minuten voor tijd leidde dat tot de 2-1 en weer stond Lukoki aan de basis van het doelpunt. De aanvaller stuurde Erik Bakker diep en de middenvelder schoot via het lichaam van de uitgekomen Ruiter raak. De 3-1 van Marcel Ritzmaier, die van achttien meter scoorde met een fantastisch uitgevoerde stift, vormde in de slotminuten de nekslag voor Utrecht.

Met de overwinning deed Cambuur het kunststukje uit de vorige Eredivisie-confrontatie met de Domstedelingen uit het begin van deze eeuw dunnetjes over. Toen knokten de Friezen zich in de tweede helft eveneens terug van een achterstand, van 0-3 naar 4-3. Door de zege klimt Cambuur naar de dertiende plaats. Net als Utrecht, dat een iets minder doelsaldo bezit, heeft het nu twaalf punten.