Burkina Faso staat voor WK-debuut, Krol jaagt op doelpunt

Net als op de Europese velden naderen ook de beslissende play-off-wedstrijden voor Afrikaanse landen. Zaterdag, zondag en dinsdag wordt duidelijk welke landen zich op mogen maken voor het WK van volgend jaar. VI.nl brengt de huidige stand van zaken in kaart.

Ruud Krol is zondagmiddag een wezenlijk onderdeel van misschien wel het meest spannende play-off-duel voor Afrikaanse landen in de strijd om een WK-ticket. Het eerste duel tussen Tunesië, dat onder leiding staat van de Nederlandse bondscoach, en Kameroen eindigde namelijk in een doelpuntloze remise. De ploeg van bondscoach Krol voorkwam daarmee het o zo belangrijk uitdoelpunt tegen de ploeg met onder anderen Samuel Eto'o (Chelsea) en Alexandre Song (Barcelona). Een doelpunt van Tunesië kan wel eens fataal worden voor Kameroen.

Burkina Faso gaat dinsdag in de beslissende play-off-wedstrijd tegen Algerije strijden voor de eerste deelname aan een wereldkampioenschap. De uitgangspositie voor de ploeg van bondscoach Paul Put is uitstekend. Het eerste duel werd met 3-2 gewonnen. Een gelijkspel is dus voldoende voor het felbegeerde WK-ticket, al spreekt het aantal doelpunten van Algerije in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, in het nadeel van De Hengsten.

Het moet dinsdagavond wel heel gek lopen wil Ghana het WK in Brazilië nog mislopen. Met een 6-1 zege in eigen land op Egypte lijkt de return in het onrustige Cairo een formaliteit. Dat het duel gespeeld wordt in de hoofdstad is opvallend. De Egyptische regering voelde daar aanvankelijk niets voor, maar stemde uiteindelijk wel in. Ghana stelde daarentegen wel de eis dat het team rond de wedstrijd onder volledige begeleiding en bescherming van de politie staat. Egypte kent roerige tijden na de afzetting van president Mohamed Mursi in juli.

Ook Ivoorkust heeft zaterdag, na de 3-1 overwinning op Senegal, het deelnamebewijs voor de eindronde in Zuid-Amerika bijna in de pocket. Een zekerheidje is het allerminst. Dankzij het eigen doelpunt van Ludovic Sané en de treffers van Didier Drogba en oud-Feyenoorder Salomon Kalou wonnen De Olifanten, maar door dat ene uitdoelpunt van Papiss Cissé in de blessuretijd mag Senegal nog altijd hopen op een stunt in Casablanca.

In Calabar is het aanstaande zaterdag spannend vanaf de eerste minuut. Al heeft Nigeria wel de beste papieren aangezien het met 2-1 won in en tegen Ethiopië. Spannend was het ook in Addis Abeda. Emanuel Emenike besliste pas in de blessuretijd vanaf elf meter de wedstrijd: 2-1. Daarmee werd duidelijk dat beide landen aan elkaar zijn gewaagd en dat het wel eens een heet avondje kan worden in Nigeria.