Brighton & Hove Albion: all-in dankzij pokermiljoenen

Reacties

De Premier League kan zich opmaken voor een ambitieuze debutant. Brighton & Hove Albion, dat maandag promotie bewerkstelligde, zette ruim zeven jaar geleden een koers in die heeft geleid naar het duurste ticket in het voetbal: die van het Engelse voetbalwalhalla.

Brighton & Hove Albion: all-in dankzij pokermiljoenen

Met een splinternieuw stadion, een nieuwe trainingsaccommodatie, een rijke voorzitter/eigenaar en een trainer die zich heeft bewezen in het Championship is het Brighton na een net-nietpoging afgelopen jaar gelukt de laatste drempel te nemen. Tussen 1979 en 1983 speelde de club al eens op het hoogste niveau, komend seizoen debuteren The Seagulls in de Premier League. Het had weinig gescheeld of Brighton & Hove Albion was twintig jaar geleden als profclub verdwenen. Toen was het afgezakt naar de onderkant van de Engelse voetballadder en speelde het uit tegen Hereford United om niet te degraderen uit de Football League. Een 1-1 voldeed destijds om de profstatus te behouden en is met terugwerkende kracht het begin geweest van een opmars die nu uitmondt in het beloofde land: de jackpot van de Premier League.

De grote dromen kwamen toen Tony Bloom acht jaar geleden bij de club instapte. Een voormalige profpokeraar met een iconische status in die wereld, maar ook al zijn hele leven fan van de voetbalclub uit de grootste en bekendste badplaats van Groot-Brittannië. De opa van Bloom was vicevoorzitter van de club toen Brighton in 1979 naar de toenmalige First Division promoveerde en overleed op weg naar een uitduel met Stoke City. Het precieze vermogen van Tony Bloom is in nevelen gehuld. Aan de pokertafel won hij een kleine twee miljoen pond, pas echt rijk werd hij daarna met het online-gokbedrijf PremierBet dat hij in 2002 opzette en drie jaar later verkocht. In een van de weinige interviews die Bloom de afgelopen jaren gaf, zegt hij dat zijn pokerverleden hem tot op de dag van vandaag helpt.

Fans van Brighton komen het veld op om de promotie naar de Premier League te vieren.
Fans van Brighton komen het veld op om de promotie naar de Premier League te vieren.

Pokerverleden
'Mijn pokerverleden komt me van pas bij het inschatten van situaties, het lezen van mensen en het maken van moeilijke beslissingen. Kwaliteiten die helpen bij het runnen van een bedrijf en nog meer bij het leiden van een voetbalclub.' Bloom stond garant voor de bouw van het nieuwe stadion dat honderd miljoen euro kostte. Het American Express Community Stadium, kortweg The Amex, biedt plaats aan dertigduizend toeschouwers en heeft iets weg van een vliegende schotel. Het werd in 2011 in gebruik genomen. Dat Brighton potentie heeft blijkt ook uit toeschouwersgemiddelden van de afgelopen jaren. Die ligt dik boven de 25 duizend en dit seizoen zelfs dicht tegen de 28 duizend aan. Zelfs toen Brighton twee seizoenen geleden een rampjaar kende en op de twintigste plek eindigde in het Championship trok het meer supporters dan Crystal Palace, Swansea City en West Bromwich Albion in de Premier League.

Uit cijfers van de BBC blijkt dat de club minstens twintigduizend seizoenkaarten per jaar verkoopt. Bloom, die de afgelopen jaren alle financiële gaten dichtte, hielp ook financieel bij de bouw van een trainingscomplex dat tot de modernste van het land gerekend kan worden. Het trainingscentrum van Brighton kreeg de hoogste waardering ooit van de rapporteur die daarover gaat.

Ook de jeugdopleiding van de club heeft een prima naam en is drie jaar geleden beoordeeld met de hoogste waardering. Het moet leiden tot een stroom aan jeugdspelers met wie de club straks in de Premier League kan overleven. Trainer van het huidige Brighton-elftal is Chris Hughton. Hij promoveerde in het seizoen 2009/10 al eens met Newcastle United en werd in december 2014 benoemd als opvolger van Sami Hyypiä.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.