Brazilië ontsnapt na penalty's aan pijnlijke uitschakeling

Verlengingen en penalty’s waren nodig, maar Brazilië heeft zich als eerste ten koste van Chili geschaard bij de laatste acht. Júlio César was in de penaltyreeks de gevierde man.

De gevolgen bleven uit voor Seleçao. Chili liet na de vooraf gebezigde woorden – 'Wij zijn er klaar voor om geschiedenis te gaan schrijven' – in daden om te zetten en zo revanche te nemen op dezelfde manier waarop Chili in 1962 een einde zag komen aan het WK in eigen land door toedoen van Brazilië (2-4).

Na twee doelpuntloze verlengingen met een Braziliaans overwicht en een schot van de Chileense invaller Mauricio Pinilla op de lat viel de beslissing in het voordeel van Brazilië in de noodzakelijke strafschoppenreeks.

Willian en Hulk misten weliswaar voor het gastland, maar Chili faalde meer vanaf de stip. Júlio César stopte de inzet van Pinilla en Alexis Sánchez, en zag Gonzalo Jara de vijfde Chileense penalty op de paal schieten. Daardoor was de benutte strafchop van Neymar genoeg voor een plaats bij de laatste acht.

Het Braziliaanse succes was een bitter resultaat voor La Roja. Chili maakte het Brazilië meer dan lastig, al waren de betere kansen voor rust voor het gastland met Neymar als architect. Onder anderen Fred liet na zich met een doelpunt te laten gelden. Die eer was weggelegd voor David Luiz. De verdediger werkte de bal in een duel met Gonzalo Jara in het Chileense doel, nadat Thiago Silva de corner van Neymar had verlengd met het hoofd.

Aanvallend was het stroef, maar in defensief opzicht maakte Brazilië een kwetsbare indruk. De gelijkmaker van Chili was een treffend voorbeeld, waar op slag van rust met veel moeite werd voorkomen dat Charles Aránguiz ook profiteerde van defensief geklungel.

De gelijkmaker na ruim een half uur had Brazilië aan zichzelf te wijten, al was het ook een verdienste van het vroeg druk zetten van Chili. Hulk verwerkte een ingooi op eigen helft van Marcelo verkeerd, waarna uiteindelijk Alexis Sánchez (foto boven) de eerste echte kans voor Chili benutte.

De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli maakte na rust meer aanspraak op een succes in Belo Horizonte, al leidde het balbezit niet tot een stortvloed aan uitgespeelde kansen. Maar met iets meer geluk had Aránguiz na ruim een uur Chili aan de 2-1 geholpen. Keeper Julio César voorkwam dat met een knappe redding.

Brazilië maakte in aanvallend opzicht teleurstellend weinig klaar. Hulk had de pech dat scheidsrechter Howard Webb een doelpunt van de spits afkeurde wegens hands, hetgeen een discutabele arbitrale beslissing mag worden genoemd. Maar daarnaast was Brazilië vooral onmachtig. Pas in het laatste kwartier veerde het thuispubliek op met grote kansen voor Jô, Neymar en Hulk.

Verlengingen brachten geen winnaar van de slijtageslag, die werd beslecht vanaf de strafschopstip. Brazilië toonde zich op dat onderdeel wel de betere met als resultaat een plaats in de kwartfinale. Vrijdag wacht in Fortaleza de winnaar van Colombia-Uruguay en zullen de gedachten uitgaan naar de voorlaatste minuut van de tweede verlenging, toen de lat Pinilla de Chileense heldenrol ontnam en naliet een heel volk in diepe rouw te dompelen.

Beleef het WK met VI Premium. Nu de eerste twee maanden slecht € 3,99.