Bosz kritisch na zege Ajax: 'Weer niet goed gevoetbald'

Ajax boekte donderdagavond een moeizame 1-2 overwinning op Panathinaikos. Trainer Peter Bosz was uiteraard blij met de punten, maar niet met het spel van zijn ploeg in de Europa League.

Zo kwam Ajax al in de zesde minuut op achterstand in Griekenland. 'De schrik sloeg me om het hart. Op dat moment was het even aftasten. We wisten dat zij fanatiek zouden beginnen, maar eigenlijk was er niks aan de hand. Die voorzet verwerken we heel slecht, dat deed André niet goed. Daarna waren we tien minuten van slag. Toen we echt durfden te gaan voetballen, kregen we grip en trokken we de wedstrijd naar ons toe.'

'De ploeg heeft echt veerkracht getoond. Dit is hoe Europees voetbal bedoeld is. Een oud stadion met een enorm fanatieke aanhang. Dan moet je de durf hebben om te voetballen. Deze wedstrijd kende meer sleutelmomenten. Maar het klopt dat vanaf het moment dat wij die goal maakten, wij de bovenliggende partij waren. We moeten vlak daarna ook eigenlijk direct de tweede maken (kans Davinson Sánchez, red.), maar dat lukte niet.'

Bertrand Traoré was de maker van de 1-1 en daarmee maakte de Chelsea-huurling eindelijk zijn eerste doelpunt voor Ajax. Het zorgde voor opluchting bij de spits. Bosz: 'Ik kan me dat voorstellen. Ik heb er nog niet met hem over gesproken, maar een spits wil altijd scoren dus ik kan het me voorstellen.'

Fans
Waar Panathinaikos voor rust de steun kreeg van het zeer fanatieke publiek, waren de fans in de tweede helft veel stiller. 'Dat heeft alles met ons spel te maken. Die mensen voelen ook aan dat Ajax dominant was. Zonder goed te voetballen hoor, want dat hebben we ook vandaag weer niet gedaan. Bij een penalty van Davy (Klaassen, red.) reken je op een doelpunt, maar hij miste. Gelukkig liep Jairo goed mee en scoorde hij alsnog.'

Bosz baalde er behoorlijk van dat Ajax na de 1-2 niet wist door te drukken. 'We wilden doorgaan na de 2-1. Zeker toen zij de rode kaart kregen. Tegen tien man wil je zo snel mogelijk de derde maken en daar was ook het wachten op, tot wij zelf ook een rode kaart kregen. Daar putte Panathinaikos moed uit. Ze gingen alles of niets spelen, zelfs met hun centrale verdedigers voorop. Dan moeten wij dat in de omschakeling uit kunnen spelen, dat had beter gemoeten.'

'Overwinningen helpen om vertrouwen te geven en uiteindelijk beter te gaan voetballen. We hebben hele jonge spelers, zij maken met dit soort wedstrijden natuurlijk heel wat mee. We hebben zondag ook weer een belangrijke wedstrijd tegen Heracles Almelo op het programma staan. Ook die willen we winnen en daar gaan we alles aan doen', besloot Bosz.