Boskov, oud-trainer van Den Haag en Feyenoord, overleden

Reacties

Drie weken voor zijn 83ste verjaardag is Vujadin Boskov, voormalig trainer van FC Den Haag en Feyenoord, overleden. Dat heeft FK Vojvodina, de Servische club waar hij het grootste deel van zijn carrière als speler actief was, bekend gemaakt.

Boskov, oud-trainer van Den Haag en Feyenoord, overleden

Boskov was in zijn lange loopbaan als speler en trainer zestig jaar actief in de internationale voetbalwereld. Voordat hij in de jaren zeventig als coach neerstreek in Nederland, speelde hij bijna twintig jaar voor Vojvodina, Sampdoria en BSC Young Boys. Ook kwam hij 57 keer uit voor de Joegoslavische nationale ploeg, waarmee hij op de Olympische Spelen van 1952 de zilveren medaille won en op de WK's van 1954 en 1958 tot de kwartfinale reikte.

De gewezen middenvelder begon begin jaren zestig aan zijn trainersloopbaan, die hem vele successen zou opleveren. Zo won hij in 1975 de KNVB-beker met FC Den Haag, waar hij tussen 1974 en 1976 de leiding had. Na twee seizoenen bij Feyenoord verhuisde hij naar Spanje, waar hij na één seizoen Real Zaragoza de landstitel zou winnen met Real Madrid.

Finest hour
Tien jaar laar volgde het finest hour van Boskov. Als trainer van Sampdoria won hij op 9 mei 1990 de Europa Cup voor bekerwinnaars ten koste van Anderlecht dankzij twee goals van Gianluca Vialli. Een jaar na de eerste en enige Europese prijs van Samp, volgde ook de eerste en nog altijd enige landstitel. Een nieuwe hoofdprijs lonkte in 1992, maar Barcelona was in de Europa Cup I-finale op Wembley te sterk dankzij een vrije trap van Ronald Koeman.

Na die succesjaren werkte Boskov onder meer nog nog voor AS Roma en Napoli. Zijn laatste grote klus was die als bondscoach van Joegoslavië, waarmee hij op het EK 2000 actief was in Nederland en België. Bij zijn terugkeer in De Kuip kreeg Boskov met liefst 6-1 klop van het Nederlands elftal, dat zo doorstootte naar de halve finale. Het was een trieste afsluiting van een rijke carrière als hoofdtrainer. In 2006 sloot Boskov zijn loopbaan af als scout bij Sampdoria.

Vujadin Boskov druipt af na de 6-1 nederlaag tegen Oranje in De Kuip. Op de achtergrond Sander Westerveld, Arthur Numan, Dennis Bergkamp en Ronald de Boer.
Vujadin Boskov druipt af na de 6-1 nederlaag tegen Oranje in De Kuip. Op de achtergrond Sander Westerveld, Arthur Numan, Dennis Bergkamp en Ronald de Boer.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.