'Boring Tottenham' fleurt op door vrije hand Sherwood

Reacties

De aanstelling van de offensief ingestelde manager Tim Sherwood als vervanger van André Villas-Boas werpt zijn vruchten af bij Tottenham Hotspur, dat sinds de trainerswissel twee keer zoveel doelpunten maakt als voorheen. Vertrouwen en vrijheid zijn de toverwoorden.

'Boring Tottenham' fleurt op door vrije hand Sherwood

Tottenham imponeerde woensdagavond op bezoek bij Newcastle United door met 4-0 te winnen. Het was voor het eerst dit seizoen dat The Spurs in competitieverband vaker dan drie keer scoorden. Paulinho en Nacer Chadli waren allebei trefzeker, terwijl Emmanuel Adebayor met twee doelpunten weer van onschatbare waarde was.

De wederopstanding van Adebayor (foto onder) staat symbool voor het Tottenham onder Sherwood. De spits werd door Villas-Boas nauwelijks ingezet, maar na de entree van Sherwood medio december heeft de Togolees zijn kans gegrepen. In elf competitieduels was de 29-jarige spits acht keer trefzeker. 'Het is geweldig dat hij de fantastische vorm die hij voorheen bij andere clubs liet zien nu ook bij ons te pakken heeft', aldus Sherwood.

Contrast
Sinds de aanstelling van Sherwood speelde Tottenham negen competitieduels, waarin het twintig punten behaalde en twintig doelpunten maakte. Het contrast met de laatste negen wedstrijden onder Villas-Boas is groot, want met de Portugees aan het roer maakte de club in dezelfde hoeveelheid wedstrijden slechts tien goals en pakte het veertien punten.

Tottenham rekent onder Sherwood af met de reputatie die het de afgelopen seizoenen vergaarde. In de vorige twee jaargangen maakte de club telkens maar 66 doelpunten, (veel) minder dan de andere clubs die meestrijden om een plek bij de eerste vier. In het seizoen 2010/11 troffen The Spurs slechts 55 keer doel, even veel als degradant Blackpool en minder dan de nummers elf en twaalf, West Bromwich Albion en Newcastle United. Het ooit beruchte Boring Arsenal bestaat al sinds de jaren negentig niet meer, maar met terugwerkende kracht had het voor een topclub bijzonder weinig scorende Tottenham Hotspur die toevoeging de afgelopen jaren misschien wel verdiend.

Geheim
Sherwood laat weten dat zijn aanpak geen geheimen kent. Wel is duidelijk dat hij zijn spelers veel vrijheid geeft op het veld, terwijl Villas-Boas het elftal nogal eens overlaadde met instructies. 'Ik behandel mijn spelers als mensen. Ik vertel ze dat ik weet dat ze goed kunnen voetballen en dat ze dat ook aan de wereld moeten laten zien', stelt Sherwood.

Die menselijke aanpak lijkt te werken. 'Eigenlijk vind ik dat we tegen Newcastle zelfs nog meer hadden moeten scoren', aldus Sherwood. Feit is dat Tottenham als enige in het spoor van de topvier weet te blijven. De Londenaren hebben vijftig punten, slechts drie minder dan nummer vier Liverpool en ook koploper Chelsea (57 punten) is nog niet uit zicht. Everton en Manchester United, clubs die tot voor kort ook volop in de race waren voor een plek in de topvier, zijn met 45 (Everton) en 42 (United) punten in ieder geval voorlopig uit beeld. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.