Arsenal niet langs Man Utd, Tottenham imponeert

Arsenal en Manchester United hielden elkaar in balans in een wedstrijd die in het teken stond van eerherstel. Tottenham Hotspur overtuigde met een ruime overwinning op het Nederlands getinte Newcastle United.

Arsenal - Manchester United 0-0
Het afgelopen weekend stelden Arsenal en Manchester United zwaar teleur, waardoor beide clubs op revanche aasden. Arsenal verloor met liefst 5-1 bij Liverpool, waardoor het de koppositie kwijtraakte aan Chelsea, en Man Utd speelde thuis met 2-2 gelijk tegen hekkensluiter Fulham.

Al vroeg in de wedstrijd kregen de bezoekers een uitgelezen kans om de score te openen, maar voormalig Arsenal-aanvaller Robin van Persie - in zijn vorige duels met zijn ex-werkgever telkens trefzeker - stuitte op doelman Wojciech Szczesny. Aan de andere kant zag Jack Wilshere na een knappe actie zijn schot geblokkeerd worden. Beide ploegen wilden eerherstel, maar durfden daarvoor niet veel risico te nemen.

Grote kansen bleven verder lang uit. Kort na rust dacht Laurent Koscielny de thuisclub op voorsprong te brengen, maar zijn kopbal werd op de doellijn gered door José Antonio Valencia. Ook Olivier Giroud kreeg een kwartier voor tijd een enorme mogelijkheid namens Arsenal, maar uiteindelijk mochten The Gunners Szczesny dankbaar zijn.

De Pool redde weergaloos op een kopbal van Van Persie (op de foto met Mesut Özil) uit een voorzet van Wayne Rooney. Via Szczesny belandde de inzet van de Nederlander op de lat. Aan de andere kant onderscheidde David de Gea zich bij een schot van Santi Cazorla. Beide teams slaagden er niet in te scoren, waardoor de wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Door het gelijkspel in Noord-Londen heeft Arsenal na 26 duels 56 punten, één minder dan koploper Chelsea. Nummer drie Manchester City heeft 54 punten, maar nog een wedstrijd tegoed. Manchester United staat op 42 punten en bezet daarmee de zevende plek.

Newcastle United - Tottenham Hotspur 0-4
Tottenham Hotspur presteert uitstekend sinds de aanstelling van Tim Sherwood als vervanger van de ontslagen manager André Villas-Boas en daarbij is telkens een belangrijke rol weggelegd voor Emmanuel Adebayor, die ook op bezoek bij Newcastle United doorslaggevend was. De spits uit Togo was niet in beeld bij Villas-Boas, maar scoorde inmiddels onder Sherwood al zes keer in negen duels.

Adebayor maakte woensdagavond op St James' Park - waar Vurnon Anita, Luuk de Jong en Tim Krul een basisplaats hadden aan de kant van de thuisclub - al zijn zevende doelpunt in deze competitie. Een voorzet van Nabil Bentaleb kwam in de negentiende minuut via Krul voor de voeten van de Afrikaan, die het buitenkansje dankbaar benutte.

Daarvoor waren de bezoekers via Paulinho en Jan Vertonghen al gevaarlijk geweest, terwijl De Jong koppend stuitte op Hugo Lloris. Op aangeven van Adebayor liet Aaron Lennon na de voorsprong te verdubbelen; de buitenspeler schoot op de paal.

In de 53ste minuut was het alsnog raak en opnieuw ging Krul niet vrijuit. De doelman moest lossen bij een inzet van Adebayor en Paulinho maakte 0-2. Via Adebayor en invaller Nacer Chadli liep Tottenham in de laatste tien minuten zelfs nog uit naar 0-4.

Tottenham Hotspur heeft na de ruime overwinning vijftig punten uit 26 wedstrijden, slechts zeven minder dan koploper Chelsea. Toch bezet de ploeg van Sherwood slechts de vijfde plaats. Newcastle United staat met 37 punten negende in de Premier League.