Bony en Van Ginkel wijzen Vitesse de weg bij Heracles

Vitesse blijft meedoen in de bovenste regionen van de Eredivisie. In een doelpuntrijk duel werd Heracles Almelo aan de kant geschoven (3-5). Wilfried Bony en Marco van Ginkel waren beiden met hun doelpunten van grote waarde voor Vitesse.

De grote vraag was vooral hoe Heracles Almelo het aanvallend ingestelde spel ging combineren met het verdedigen van de sterke aanvalslinie van Vitesse. Het bleek al snel dat Heracles dezelfde fout beging als in eerdere wedstrijden tegen sterke clubs. Vitesse maakte goed gebruik van de ruimtes die de Heraclieden openlieten en kon al snel uitlopen naar een voorsprong.

In de twintigste minuut schoot Wilfried Bony vanuit stand snoeihard de bal van afstand langs doelman Remko Pasveer. Het was de eerste keer dit seizoen dat hij van buiten de het strafschopgebied scoorde in de competitie. Toen Van Ginkel vier minuten later de 2-0 aantekende, zat Vitesse al vroeg op rozen.

Maar Heracles bleef doorzetten. Na een half uur bracht Lerin Duarte de spanning terug in de wedstrijd. Op aangeven van Thomas Bruns kon de geheel vrijstaande Duarte doelman Piet Velthuizen simpel passeren. Vitesse-trainer Fred Rutten was niet te spreken over het spel van Jonathan Reis (foto onder) en haalde de Braziliaan nog voor rust naar de kant, ten faveure van Valeri Qazaishvili. De Georgiër liet vlak na rust direct van zich spreken. Hij werd door Bart Schenkeveld in de zestien aangetikt en scheidsrechter Dennis Higler wees naar de stip. Bony kon het buitenkansje echter niet afronden. Uit de daarop volgende corner trof Van Ginkel doel met zijn tweede van de avond. Toen Bony twee minuten later ook nog eens de 1-4 binnenschoot was de wedstrijd gespeeld.

Geoffrey Castillion mocht twintig minuten voor tijd nog even invallen bij Heracles Almelo en liet direct van zich spreken. De aanvaller moet het dit seizoen veelal doen met invalbeurten en luisterde deze op met een knap doelpunt. Uit de draai schoot hij vanaf randje zestien de bal in de uiterste hoek, buiten het bereik van Velthuizen.

Heracles leefde nog even op, maar nadat Bruns zijn tweede gele kaart ontving, en dus rood, kreeg de ploeg de genadeklap van Bony. De aanvaller maakte zijn 22ste doelpunt van het seizoen en vervolmaakte zijn hattrick, zijn tweede in de Eredivisie. Ninos Gouriye nam in de laatste minuut het slotakkoord voor zijn rekening: 3-5.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.