Bony camoufleert geklungel bij Vitesse in knotsgek duel

De wedstrijd tussen Vitesse en SC Heerenveen heeft na een knotsgekke tweede helft geen winnaar opgeleverd. Met de 3-3 moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een punt.

Vlak voor het duel ontstond er een eerbetoon aan Theo Bos. De oud-trainer van Vitesse, die momenteel vecht tegen alvleesklierkanker, was aanwezig in het Gelredome en kreeg een warm onthaal van de supporters die de Theo Bos Tribune in gebruik namen.

SC Heerenveen, dat opnieuw in een 5-3-2 formatie de wedstrijd begon, zag dat het vooral aan de linkerkant de nodige ruimte kreeg. Zo kon Jukka Raitala als linksback gevaar stichten voor het doel van Vitesse. Zijn voorzetten zorgden voor het grootste gevaar. Bij één van die voorzetten was het raak.

Alfred Finnbogason werd bereikt door de linksback en schoot de bal door de benen van Piet Velthuizen. Na de rust ging het helemaal los in Arnhem. Vitesse kwam vlak na rust al op gelijke hoogte dankzij een schitterend doelpunt. Vooral wat er vooraf ging aan de goal was fenomenaal: Theo Janssen, Jan Arie van der Heijden en Wilfried Bony vonden elkaar blindelings, en met een snelle combinatie was het laatstgenoemde die scoorde.

Vijf minuten later kwamen de bezoekers echter weer terug door geklungel in de Vitesse-defensie. Patrick van Aanholt verspeelde de bal slordig vlak voor zijn eigen doel, waarop het voor Finnbogason (foto onder) een koud kunstje was om Velthuizen voor de tweede keer te passeren. Bony maakte kort daarna zijn tweede van de avond op aangeven van Van Ginkel, waarna een minuut later Sven Kums een vrije trap in de verre hoek krulde. Bij die laatste treffer zag Velthuizen er niet al te best uit. Het ging dus alle kanten op en SC Heerenveen hoopte nu eindelijk de voorsprong vast te houden. Dat lukte echter niet, al was dat mede te wijten aan een discutabele beslissing van arbiter Richard Liesveld. De scheidsrechter wuifde aanvankelijk een moment waarbij Bony neerging na licht contact met Arnold Kruiswijk weg, maar enkele seconden later kwam hij toch terug op zijn beslissing. Het betekende een strafschop voor Vitesse en een tweede gele kaart voor Kruiswijk. Bony maakte het buitenkansje vanaf elf meter vervolgens koelbloedig af en voltooide zijn hattrick.

Met elf tegen tien hoopte Vitesse nu eens zelf op voorsprong te komen, maar verder dan de 3-3 kwam het niet meer. Mike Havenaar was er nog wel dichtbij met een schitterende volley, maar zijn poging vloog over het doel van Kristoffer Nordfeldt. Guram Kashia kreeg in de laatste seconden nog een immense mogelijkheid, maar ook zijn poging trof geen doel.

Vitesse blijft hiermee ongeslagen en evenaart hiermee een clubrecord uit 1991/92, toen het ook acht duels zonder verlies bleef. SC Heerenveen sprokkelt er weer een puntje bij en blijft dertiende staan met zes punten. Foto: VI Images