Boëtius en Haller eisen hoofdrollen op en starten 2019 voortvarend

De Nederlanders die zaterdag in actie kwamen in de Bundesliga zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Jetro Willems en Jonathan de Guzmán maakten als invallers hun eerste minuten bij Eintracht Frankfurt en stapten met de volle buit van het veld, terwijl ook Davy Klaassen en Jean-Paul Boëtius wonnen. Boëtius pakte bovendien meteen een doelpunt mee.

VfB Stuttgart
2 - 3
FSV Mainz 05

Met twee nederlagen was het slot van 2018 niet goed voor VfB Stuttgart. Er was de ploeg dan ook veel aan gelegen om het nieuwe jaar goed te beginnen, maar dat lukte zaterdag niet. Halverwege de eerste helft bracht Boëtius de bezoekers op voorsprong met een volley van afstand, na een prima aanval over links. Zijn schot werd nog wel van richting veranderd door Santiago Ascacíbar. Niet veel later vergrootte Jean-Philippe Mateta de voorsprong, met dank aan Robin Quaison die goed voorbereidend werk verrichte en de bal uitstekend meegaf (0-2).

Halverwege de tweede helft stond Boëtius zijn plaats af aan Gerrit Holtmann. Vanaf de bank zag de vleugelaanvaller hoe Mainz verder eerst uitliep naar 0-3 via Alexander Hack, maar daarna met samengeknepen billen de voorsprong over de streep trok. In de slotfase zette VfB Stuttgart namelijk nog flink aan en kwam het terug tot 2-3 na rake kopballen van Nicolás Gonzalez en Marc Kempf. FSV Mainz staat nu elfde.

FC Augsburg
FC Augsburg
1 - 2
Fortuna Düsseldorf

In de WWK Arena valt er dit seizoen maar weinig te genieten voor de fans. Slechts de competitiewedstrijd tegen Freiburg in september leverde drie punten op. Ook zaterdag zat winst er niet in. Daniel Baier was nog dicht bij de openingstreffer, maar raakte de paal met zijn schot. Fortuna Düsseldorf stelde daar een kans tegenover voor Marvin Duksch, die net naast schoot. Op slag van rust was Duksch wél succesvol en kopte hij binnen na een puike voorzet van Dodi Lukebakio (0-1).

De thuisclub hield dapper vol en kwam na ruim een uur op fraaie wijze terug tot een gelijke stand. Jonathan Schmid legde aan voor een vrije trap van dik twintig meter en schoot die binnen: keeper Michael Rensing duwde de bal nog wel weg, maar deed dat achter de lijn en dus werd de treffer gegeven. Toch was ook een punt Augsburg niet gegund. Kort voor tijd schoot invaller Benito Raman binnen en bezorgde hij Fortuna drie punten.

Eintracht Frankfurt
3 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Trainer Adi Hütter liet zowel Willems als De Guzmán op de bank beginnen tegen SC Freiburg. Zij zagen hoe hun ploeg in de laatste tien minuten voor rust met groot vuurwerk kwam. Uit een hoekschop van Sebastian Rode kopte Ante Rebic de bal door en zette Sébastien Haller succesvol het hoofd tegen de bal (1-0). Voor de voormalig spits van FC Utrecht was het alweer doelpunt nummer tien van dit seizoen. Hij werd daarmee de vierde Fransman na Franck Ribéry, Anthony Modeste en Didier Six die in minstens twee seizoenen de dubbele cijfers bereikte.

Amper bekomen van de schrik kreeg Freiburg snel na Hallers treffer de tweede tegengoal om de oren. Rebic haalde van buiten de zestien meter fraai uit en liet Alexander Schwolow kansloos. Vervolgens maakte Luka Jovic op slag van rust de 3-0 na een mooie solo en het omspelen van de doelman. In de tweede helft redde Freiburg twintig minuten voor tijd de eer via Nils Petersen, maar een comeback zat er nooit in. Willems (voor Jovic) en De Guzmán (voor Rode) mochten in de laatste fase beiden invallen en de linksback dacht kort na zijn entree zelfs een goal mee te pikken, maar die werd afgekeurd.

Hannover 96
Hannover 96
0 - 1
Werder Bremen

Werder startte de tweede seizoenshelft succesvol met een zege in de HDI-Arena van Hannover 96. Die Grün-Weißen namen na een kwartier het heft in handen en creëerden meerdere kansen. Nuri Sahin volleerde naast na een afgeslagen hoekschop van Davy Klaassen en Milot Rashica deed even later hetzelfde. De tweede mogelijkheid voor de voormalig Vitessenaar was wél raak: Johannes Eggestein sprong weg op rechts en zette voor naar het midden, waar Martin Harnik met de hak inschoot.

Op zijn artistieke inzet had doelman Michael Esser nog een antwoord, maar in de rebound kon hij niets doen tegen Rashica's inzet (0-1). Na rust golfde het spel op en neer en kreeg zowel Hannover als Werder kansen om tot scoren te komen. Jiri Pavlenka hield Werder echter op de been bij een poging van Iver Fossum en aan de overkant was Philipp Bargfrede niet effectief.