Blind: 'Drie keer winnen en we staan tweede'

Reacties

Hoewel Oranje in de WK-kwalificatiecampagne pas vier van de beschikbare negen punten pakte, wil bondscoach Danny Bind niet louter naar de negatieve kanten kijken. De keuzeheer van Oranje meent dat het spel aanknopingspunten biedt en weet dat zijn ploeg in de zomer weer tweede kan staan als de duels met Luxemburg (twee keer) en het uitduel met Bulgarije worden gewonnen.

Blind: 'Drie keer winnen en we staan tweede'

Op 13 november staat voor Blind het eerste WK-kwalificatieduel op het menu. Dan reist Oranje af naar Luxemburg om pas vier maanden later (25 maart) de uitwedstrijd tegen Bulgarije af te werken. Op 9 juni is Luxemburg te gast in Nederland. Omdat Frankrijk en Zweden (samen bovenaan met zeven punten) elkaar in die looptijd twee keer treffen, kent Blind de opgave.

Tweede
'Het uitgangspunt is heel duidelijk', stelde Blind. 'We hebben punten laten liggen, al dan niet onverdiend. Dus ons enige doel is die negen punten pakken. Dan sta je tweede en dan heb je alles in eigen hand.'

Blind werd ook gevraagd naar de gevolgen bij het evenwel niet volbrengen van die doelstelling. 'Als dat niet gebeurt, dan is het aan mijn baas om dat te beslissen; de KNVB', verwees hij naar de bond, waar momenteel op bestuurlijk niveau veel onrust is. 'Dus ik zit prima', zei Blind met een knipoog, doelend op de nodige wisselingen aan de KNVB-top.

Blind wilde ook niet mee in al te negatieve bespiegelingen. 'In Zweden hebben we twee punten laten liggen, maar hadden we ruim moeten winnen. Tegen Wit-Rusland was het ook goed op tien minuten na en tegen een land als Frankrijk hebben we ook prima gefunctioneerd. Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Dat hadden we niet in Zweden met die scheidsrechterlijke dwaling.'

Voordat Oranje Luxemburg treft op 13 november is woensdag België nog sparringpartner in een oefenduel. Een Belgische journalist confronteerde Blind met de veranderde verhoudingen tussen De Rode Duivels en Oranje. Waar Nederland vroeger kon putten uit betere spelers, is dat nu omgedraaid. 'Je komt steeds op hetzelfde verhaal uit: waar spelen de spelers van België?', vertelde Blind. 'De meeste spelers in de absolute top. Ze hebben ook alle posities helemaal dubbelbezet. Daarom is het voor hen best frustrerend dat dat op het EK niet tot prestaties leidde', aldus Blind over de opponent waar Oranje al negentien jaar (zes duels, vier gelijk, twee verloren) niet van won.

Blind kondigde al aan in het Duel der Lage Landen niet met zijn B-keus op de proppen te komen, maar wel rekening te houden met de fysieke toestand van zijn internationals. 'Ik moet wel voorzichtig met de blessures en de pijntjes omgaan, maar ik heb al wel in mijn hoofd welke spelers een helft, of maar een uur, kunnen spelen', stelde de bondscoach, die met Arjen Robben afsprak dat hij alleen beschikbaar is voor  het kwalificatieduel met Luxemburg.

De Boer
Tot slot meldde Blind dat er nog geen nieuws was wat betreft zijn assistenten. Dick Advocaat en Marco van Basten vertrokken en alleen Fred Grim kwam daarvoor in de plaats. 'Maar het bevalt me goed zoals het nu gaat', stelde Blind, die de onlangs bij Inter ontslagen Frank de Boer niet gaat benaderen. 'Hij past als oud-international wel in het profiel. Maar, nee… Dat gaan we niet doen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.