Blind blijft linksback: 'Al is hij eigenlijk een echte nummer 6'

Hoewel Daley Blind (foto) bij Ajax steeds vaker de positie van controleur op het middenveld inneemt, blijft bondscoach Louis van Gaal hem bij gebrek aan alternatieven voorlopig nog gebruiken als linksback.

Blind blijft linksback: 'Al is hij eigenlijk een echte nummer 6'

Tijdens het gehele vorige seizoen en het begin van deze jaargang was Blind steevast de vaste bezetter van de linksbackpositie bij de landskampioen. In die rol groeide hij ook uit tot een vast gezicht in de defensie van het Nederlands elftal. Van Gaal weigert dat vooralsnog te veranderen, nu Blind tegen FC Twente, RKC Waalwijk en Celtic in de ploeg van trainer Frank de Boer als meest naar achter geschoven middenvelder fungeerde.

'Als Blind inderdaad op het middenveld gaat spelen, is het de vraag welke middenvelder ik buiten de selectie moet laten', erkende Van Gaal dat de nieuwe rol van Blind ook hem aan het denken heeft gezet over waar de 23-jarige Ajacied het best tot zijn recht komt. 'Voor de nummer 6-positie heb ik nu Jordy Clasie, Stijn Schaars en Nigel de Jong.'

'Bovendien is het de vraag welk alternatief je op links achterin hebt', vervolgde Van Gaal. 'Die positie is problematischer.' Behalve Blind heeft Van Gaal ook PSV'er Jetro Willems opgeroepen, terwijl centrumverdediger Bruno Martins Indi afgelopen zondag in de wedstrijd van Feyenoord tegen SC Cambuur nog een helft op die positie speelde.

Van Gaal ziet in Patrick van Aanholt (Vitesse), Alexander Büttner (Manchester United) en Erik Pieters (Stoke City) ook een alternatief voor de backpositie op links. Met Nick Viergever (AZ) daarbij opgeteld, in het verleden was hij al actief voor Oranje, lijken er nog voldoende alternatieven voorhanden. Maar Van Gaal stelt vooralsnog vast te houden aan Blind. 'Voor mij is het beter als hij linksback speelt, maar als je diep in mijn hart kijkt, dan zeg ik dat Daley een echte nummer 6 is. Die rol is hem op zijn lijf geschreven.'

Bekijk hier al onze video's