Blessuregolf overschaduwt gelijkspel Oranje tegen België

Nederland heeft in De Arena een gelijkspel (1-1) overgehouden aan het oefenduel met België. Tevreden zal bondscoach Danny Blind echter niet zijn, want zijn ploeg viel ten prooi aan een extreme blessuregolf.

Blind had voor het duel met België de opgeroepen Quincy Promes, Rick Karsdorp, Davy Pröpper en Terence Kongolo al zien wegvallen en tegen België hield de blessuregolf aan. Stijn Schaars, die zijn eerste interland in twee jaar speelde, haakte al na vijftien minuten af met kuitklachten. Na twaalf minuten was het einde wedstrijd voor Vincent Janssen, die in de openingsfase twee keer in botsing gekomen was met doelman Simon Mignolet van België.

De eerste van die twee aanvaringen was de afsluiting van een van de weinig gevaarlijke momenten van de eerste helft. Janssen rook zijn kans na een te korte terugkopbal van Laurent Ciman, maar schampte de bal slechts en klapte vervolgens hard tegen de uitstormende Mignolet aan. Hij werd afgelost door Bas Dost, eerder was Jordy Clasie al in het veld gekomen voor Schaars.

Oranje hield zich prima staande tegen België, dat een favorietenrol had gezien zijn vierde plaats op de wereldranglijst, maar zich op het veld amper onderscheidde. Nederland was niet veel beter dan de Belgen, maar kwam in de 38ste minuut wel op voorsprong. Jeremain Lens glipte na een pass van Joël Veltman langs Jan Vertonghen, die hem vasthield en zo een strafschop veroorzaakte. Davy Klaassen ontfermde zich over het buitenkansje en schoot hoog door het midden raak.

Vreugde bij Virgil van Dijk, Bas Dost en Davy Klaassen na de benutte penalty van de Ajacied.

Na rust was de Derby van de Lage Landen ook weinig hoogstaand. Het opvallendste van de beginfase van de tweede helft was het Oranje-debuut van Joshua Brenet. Hij speelt bij PSV als linksback, maar maakte zijn Oranje-debuut als rechtervleugelverdediger nadat Blind zijn ploeg liet omschakelen naar een 5-3-2-systeem met Lens en Dost als voorwaartsen.

In de zestigste minuut kwam Oranje goed weg, toen België slechts een vrije trap in plaats van een strafschop kreeg na een overtreding op de rand van het strafschopgebied van Veltman op Yannick Carrasco. De daaropvolgende knal van Kevin De Bruyne werd door Maarten Stekelenburg onschadelijk gemaakt.

Derde blessure
De voorsprong bleef dus intact, maar Oranje zag een paar minuten later wéér een speler afhaken. Lens liet zich met een hamstringblessure vervangen door Memphis Depay. Kort daarna soleerde Brenet zich naar een behoorlijke kans, maar hij schoot net naast.

Jeremain Lens verlaat het veld met een hamstringblessure. Eerder zag Danny Blind al hoe Vincent Janssen en Stijn Schaars uitvielen.

In het laatste kwartier werd België steeds sterker. Drie minuten nadat Romelu Lukaku een reusachtige kans had gemist, maakte Carrasco er met flink wat geluk alsnog 1-1 van. Zijn afstandschot werd door Veltman dermate van richting veranderd dat Stekelenburg geen schijn van kans maakte. In de 86ste minuut voorkwam Steek de 1-2, door één-op-één met Eden Hazard overeind te blijven.

Zo boekte Oranje een verdienstelijk gelijkspel, maar geeft de bomvolle ziekenboeg weinig reden tot optimisme.