Blatter mengt zich in ruzie Mutu en Mourinho

FIFA-president Sepp Blatter heeft zijn steun uitgesproken voor de Roemeense international Adrian Mutu, die in conflict is geraakt met zijn Chelsea-coach José Mourinho.

Blatter mengt zich in ruzie Mutu en Mourinho

Mutu meldde zich deze week in het kamp van de Roemeense ploeg, die zich voorbereidt op het WK-kwalificatieduel met Tsjechië. De international gaf daarmee geen gehoor aan de wens van Mourinho, die de Roemeen liever in Londen had gehouden.

Sterker nog, volgens Mutu had Mourinho hem met een leugen proberen te weerhouden van een optreden voor Roemenië. De spits zou nog geblesseerd zijn aan zijn knie, zo was de boodschap van de Portugese coach aan de Roemeense bond. Maar de spits voelde zich kiplekker en pakte daarom zijn koffers voor het duel met Tsjechië.

Het conflict kwam in de volle schijnwerpers nadat Mutu zijn beklag had gedaan in het Engelse boulevardblad The Sun. Chelsea overweegt de opstandige Roemeense aanvaller te beboeten voor zijn gedrag. Het maakt Mutu niet bang. 'Een boete maakt me niet uit. Ik zal in alle gevallen spelen tegen Tsjechië. Ik wil in de nationale ploeg laten zien dat ik een goede speler ben. Ik heb veertig minuten getraind en voelde geen pijn.'

Mutu kreeg steun van Blatter. 'Dit is niet de manier waarop trainers om moeten gaan met spelers die zijn opgeroepen voor hun nationale teams. Mutu heeft een openlijk conflict met zijn coach Mourinho, die hem had verboden te spelen voor Roemenië vanwege een blessure, wat volgens Mutu niet waar is. We kunnen dit niet accepteren, juist op het moment dat we een werkbare oplossing proberen te vinden voor de internationale kalender.'

Hoewel de Roemeense bondscoach Iordanescu het voorval afdeed als een uit de hand gelopen misverstand, kan de aanvaring niet helemaal los gezien worden van Mutu's situatie bij Chelsea. De Roemeense aanvaller is naar eigen zeggen fit, maar krijgt van Mourinho nauwelijks speeltijd. Volgens de spits omdat de aankopen moeten spelen. 'Die spelers worden opgesteld om te laten zien dat de investering loont', zei Mutu tegen het Roemeense Pro Sport.

In Italië wordt al gespeculeerd over een terugkeer van Mutu in de Serie A. Onder meer Juventus zou de Roemeen in de winterstop willen aantrekken als stand-in voor David Trezeguet, die mogelijk door een schouderoperatie lang uit de roulatie is.

Bekijk hier al onze video's