Bilbao schakelt Napoli uit, Leverkusen eenvoudig naar CL

Athletic de Bilbao, Bayer Leverkusen en Malmö FF hebben zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Met name de zege van Bilbao op Napoli was zwaarbevochten, maar daarom niet minder knap.

Athletic de Bilbao - Napoli 3-1 (1-1)
Athletic de Bilbao heeft zich knap geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Na de 1-1 in Napels sleepte de ploeg van trainer Ernesto Valverde in de return in eigen huis een zwaarbevochten zege uit het vuur. In San Mamés vertolkte Adúriz een heldenrol namens de Spanjaarden.

De behendige spits van Bilbao maakte in de tweede helft hoogstpersoonlijk de achterstand ongedaan door in de 61ste en 69ste minuut de 1-1 en de 2-1 voor zijn rekening te nemen. Uit de hoekschop van Markel Susaeta kopte Adúriz vogelvrij binnen, terwijl hij even later de enorme fout van doelman Rafael Cabral afstrafte. Het slotakkoord was voor invaller Ibai Gómez, die een kwartier voor tijd de 3-1 eindstand bepaalde.

Voor Napoli, met voormalig PSV-aanvaller Dries Mertens in de basis, was de opdracht vanaf de eerste minuut duidelijk: scoren, aangezien het duel in eigen huis in 1-1 eindigde. De drang naar voren zorgde aanvankelijk voor gevaar van Bilbao, maar werd al snel in de tweede helft door Marek Hamisk omgezet in een voorsprong: 0-1. De captain van Napoli pikte de afgeslagen bal op en schoot hard en laag binnen.

De treffer van de Slowaak bleek door de veerkracht van de Basken niet voldoende, waardoor Napoli, waar Jonatan De Guzman niet speelgerechtigd was, dit seizoen uitkomt in de Europa League en Bilbao zich voor het eerst sinds zestien jaar weer plaatst voor de Champions League. Bilbao komt bij de loting in Pot 3 terecht.

Bayer Leverkusen - FC Kopenhagen 4-0 (3-2)
Na de snelle treffer van Heung Min-Son maakte Bayer Leverkusen aan het kleine sprankje hoop van Kopenhagen een even hardhandig als abrupt einde en plaatste de Duitse club zich vrij eenvoudig voor de groepsfase van de Champions League. Al na twee minuten schoot de Zuid-Koraan raak in de verre hoek. Overigens wist Leverkusen in de eerste speelronde van de Bundesliga nóg sneller het net te vinden. Op bezoek bij Borussia Dortmund stond de ploeg van trainer Roger Schmidt al na negen seconden op voorsprong via Karim Bellarabi.

Na de snelle treffer van Son liep Leverkusen voor de rust al uit naar 3-0 via Hakan Calhanoglu en Stefan Kiessling, die raak schoot vanaf elf meter. In de tweede helft nam de thuisploeg duidelijk gas terug. Namens de Duitsers bepaalde Kiessling met zijn tweede treffer van de avond de 4-0 eindstand. Bayer plaatst zich net als vorig seizoen voor het miljoenenbal, terwijl Kopenhagen zich op mag maken voor de Europa League.

Malmö FF - Red Bull Salzburg 3-0 (1-2)
Twee doelpunten van Malmö FF in de eerste twintig minuten zijn Red Bull Salzburg fataal geworden in de strijd om het Champions League-ticket. Marcus Rosenberg, in het verleden actief namens Ajax, opende na elf minuten al de score. De aanvoerder van de Zweedse topclub schoot raak vanaf de strafschopstip en zag zijn ploeggenoot Magnus Eriksson even later zelfs de marge op twee zetten. En hoe. Met een schitterende volley van grote afstand liet de aanvaller doelman Peter Gulacsi volkomen kansloos: 2-0.

Binnen twintig minuten was de club uit Oostenrijk de goede uitgangspositie na de 2-1 zege van vorige week in eigen huis al kwijt. Sterker, Rosenberg maakte vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde met zijn tweede doelpunt van de avond: 3-0. Die klap kwam het elftal van trainer Adi Hütter niet meer te boven. Malmö vervolgt het Europese seizoen in de Champions League. Voor Salzburg wacht de Europa League.