Bibberend FC Utrecht overleeft in Zweden

FC Utrecht dacht met een veilige 4-0 voorsprong een succesvolle trip naar Zweden te maken. Uiteindelijk bleek dat ook het geval, maar de ploeg van coach Foeke Booy moest tot het laatste fluitsignaal knokken om te overleven bij Djurgårdens IF.

In Zweden kreeg Utrecht met 3-0 klop. Al na drie minuten keken de Utrechters tegen een 1-0 achterstand aan door een schot van Andreas Johansson. Utrecht creëerde vervolgens tal van kansen, maar verzuimde te scoren. Djurgårdens scoorde wel, vlak voor rust vergrootte Tobias Hysén in een klutssituatie de voorsprong van de Zweedse kampioen.

Na rust hetzelfde beeld: FC Utrecht bleef de betere ploeg, maar scoorde niet. Wel slaagde het er lange tijd in om de derde tegentreffer tegen te houden. Maar die goal kwam er wel, wederom Hysén, zodat er in de 81ste minuut een spannende slotfase aanbrak. Ternauwernood bleef Utrecht in die laatste minuten overeind, zij het bibberend. Darl Douglas 'Dit is niet goed voor je rikketik', mompelde coach Foeke Booy nadat kwalificatie een feit was. 'We hebben geen topwedstrijd gespeeld. We werden afgetroefd op het middenveld, maar we moeten gewoon zelf de kansen maken. Anders maak je je tegenstander onnodig sterk', wees de trainer naar het aantal gemiste Utrechtse mogelijkheden en de daarop volgende problemen.

'We zijn gewoon niet scherp en verzuimen de stekker eruit te trekken. Als je in de tweede helft drie keer alleen voor de keeper staat, dan moet je het afmaken. En dan heb ik het over Tim (Cornelisse, red.), Darl (Douglas, red.) en Edson (Braafheid, red.). Als je het dan niet afmaakt, dan krijg je het moeilijk. Maar de doelstelling was de tweede ronde halen, en dat hebben we gedaan. Maar we hebben echt met vuur gespeeld.'

Er was nog wel een incident, want Djurgårdens-doelman Dembo Tourray zou zijn geraakt door een voorwerp afkomstig uit het Utrechtse supportersvak. Hij bleef enkele minuten liggen, tot woede van Booy, die de keeper bestempelde als 'een clown'.