Bevlieging Messi bezorgt Barça zege bij Villarreal

Barcelona is na twee duels in Spanje nog zonder puntenverlies, maar voorkwam de eerste averij op bezoek bij Villarreal maar ternauwernood. De Champions League-tegenstander van Ajax stevende in El Madrigal lang af op een doelpuntloos gelijkspel, maar door een bevlieging van Lionel Messi maakte jongeling Sandro (19) de enige goal.

Vanaf de eerste minuut waren de verhoudingen duidelijk. Barcelona maakte het spel en Villarreal betrok de verdedigende stellingen. Barcelona miste aanvankelijk de brille van bijvoorbeeld Xavi, die pas in de slotfase inviel, om de gele muur te slechten. Dat bleek nog een hele opgave, zo is ook te zien in de samenvatting van deze wedstrijd.

Tekenend was dat de grootste Catalaanse kans voor rust uit een dood spelmoment kwam. Messi verraste de gehele Villarreal-defensie door een vrije trap hard en laag in te schieten. Doelman Sergio Asenjo kon nadat de bal via Manu Trigueros en de paal in zijn richting kwam de bal uit het doel houden. Ook Pedro was gevaarlijk in de eerste helft, maar had het vizier niet op scherp staan.

De grootste kans uit de eerste helft was misschien wel voor Villarreal. Vanaf een meter verzuimde Víctor Ruíz de bal met zijn lichaam in het doel te lopen.

Na rust bracht Luis Enrique na een klein uur de van zijn blessureleed herstelde Neymar en mocht Sandro tien minuten later zijn entree maken. De Braziliaan kreeg al snel een van de grootste kansen. Messi wilde zijn collega een niet te missen kans bieden, maar Ruíz voorkwam met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt. Waar de verdediger de bal juist al vallend voor de voeten van Neymar deponeerde, kwam zijn tuimelpartij onverwacht goed uit. Neymar schoot de bal immers tegen de op de doellijn liggende verdediger aan.

Kort nadat Pina Barcelona opnieuw had laten schrikken met een schot tegen de paal, bracht Enrique Xavi voor het slotoffensief. De zo gewilde winnende goal bleef ondanks kansen voor Messi lang uit, maar kwam er tóch. De Argentijn bood na een actie waarmee hij de nodige tegenstanders met een dubbele kapbeweging ietwat duizelig maakte Sandro op de doellijn een intikker.

Na de 3-0 zege van vorige week op Elche staat Barcelona dus op zes punten, met twee punten meer dan titelverdediger Atlético Madrid. Real Madrid kan op bezoek bij Real Sociedad proberen de tweede ploeg in Spanje te worden die schadevrij blijft. Als dat niet lukt, heeft alleen Granada daar nog kans op. Die ploeg begint om 23.00 uur aan het uitduel met Elche.