Beroepscommissie UEFA handhaaft straf Servië en Albanië

Reacties

De straf die de UEFA uitdeelde aan Servië en Albanië voor het veelbesproken 'drone-incident' blijft gehandhaafd. Op 14 oktober werd in Belgrado het EK-kwalificatieduel tussen beide landen gestaakt omdat een drone met de Albaanse vlag vlak boven het veld vloog en de aanleiding bleek voor vechtpartijen en meer onrust. De beroepscommissie hield de straf evenwel intact ondanks het beroep van de beide voetbalbonden.

Beroepscommissie UEFA handhaaft straf Servië en Albanië

Servië kreeg een 3-0 overwinning toegewezen, maar ook drie punten in mindering. Mede door die puntenaftrek staat Servië, dat op 14 oktober nog onder leiding stond van Dick Advocaat, er belabberd voor. Dat was voor Advocaat ook reden om na het thuisverlies van 14 november tegen Denemarken (1-3) op te stappen.

Beide landen kregen een boete van honderdduizend euro. Servië moest bovendien twee EK-kwalificatiethuisduels, waarvan de eerste tegen de Denen, zonder publiek afwerken.

Servië is daardoor nog steeds vierde in Groep I met één punt uit twee duels. Albanië heeft drie punten meer en staat derde. Denemarken (zeven uit vier) en Portugal (zes uit drie) bevinden zich daar nog boven.

Advocaat
Advocaat liet onlangs al in VI weten met een nare smaak in zijn mond terug te kijken op de hele affaire. 'In zo’n kwalificatietoernooi moet je er sowieso voor zorgen dat je thuis alles wint. Daar waren we mee bezig tegen Albanië, tot die drone boven het veld kwam te hangen en alles veranderde. In de emotie van het moment is er van alles over geroepen, maar aangezien er een Albanese vlag aan dat onbemande vliegtuigje hing lijkt het me duidelijk wie met de provocatie begonnen is. Dit is natuurlijk niet door Serviërs in scène gezet.'

'Daar kwam bij dat wíj graag verder wilden spelen. Ik vind het dan ook ongelooflijk dat wij eerst drie punten toegewezen kregen en die vervolgens weer moesten inleveren. Met die reglementaire overwinning hadden we nog gewoon meegedaan. Dit hele verhaal zit heel onlogisch in elkaar. Door ons ook nog eens twee thuiswedstrijden zonder publiek te laten spelen, heeft de UEFA wel erg vreemd op deze zaak gereageerd. En dan druk ik me zacht uit', besloot Advocaat destijds.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.