Benschop is redder Brest, Waregem maakt geen fouten

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Paris Saint-Germain had zaterdag geen enkele moeite met Évian TG (4-0) • Zlatan Ibrahimovic zette de Franse hoofdstedelingen op het goede spoor met de eerste treffer van het duel • Het betekende hij zijn productie opvoerde tot veertien competitiedoelpunten in dertien duels • Ezequiel Lavezzi, Thiago Motta en Kevin Gameiro maakten de overige doelpunten • Gregory van der Wiel bleef negentig minuten op de bank • PSG heeft 29 punten uit zestien duels • Olympique Lyon (31 uit vijftien) en Olympique Marseille (29 uit vijftien) komen zondag in actie •

• Charlison Benschop heeft zijn waarde bewezen voor Stade Brest • De Nederlander viel tien minuten voor tijd in bij een 2-1 achterstand tegen Stade Rennes • In de 87ste minuut bezorgde de ex-AZ'er zijn ploeg een punt met een laat doelpunt • Brest staat veertiende met achttien punten uit zestien duels • Stade Rennes draait mee in de subtop en staat zesde met 26 punten • • Anderlecht heeft de nare smaak van de Europese uitschakeling weggespoeld ten koste van Bergen • De ploeg van trainer John van den Brom trakteerde de Waalse gastheren op een lesje, met een 5-0 uitoverwinning als fraai resultaat • Dieumerci Mbokani was met drie treffers de grote man bij de Brusselse ploeg, waar Bram Nuytinck in de tweede helft naar de kant ging met knieklachten •

• Zulte Waregem geeft niet op als het gaat om het achterhalen van koploper Anderlecht • De ploeg van trainer Francky Dury won bij KV Kortrijk (1-2) • Zulte Waregem kwam na 22 minuten op voorsprong dankzij Jens Naessens • Enkele minuten voor tijd verdubbelde Mbaye Leye de marge via een strafschop • De tegenstoot van Stefan Mitrovic in de blessuretijd kwam te laat • Zulte Waregem staat tweede met 37 punten en loopt zes punten achter op Anderlecht • Kortrijk is middenmoter en is zevende •

• Lokeren verloor op zijn beurt terrein ten opzichte van de toptwee • Op bezoek bij het KV Mechelen van Harm van Veldhoven ging het met 2-1 onderuit • Abdul-Yakuni Iddi en Robin Henkens waren trefzeker voor de ploeg van de voormalige trainer van Roda JC • Milos Maric maakte tien minuten voor tijd nog de 2-1 en het uiteindelijke slotoffensief bezorgde Lokeren niets meer • Daarmee staat Lokeren voorlopig derde met 33 punten • Van Veldhoven staat met KV Mechelen tiende • • FC Porto is nog altijd ongeslagen in de Portugese competitie • De ploeg van trainer Vítor Pereira wist ook van het laaggeplaatste Moreirense te winnen met het kleinst mogelijke verschil (1-0) • Jackson Martínez bewees zijn waarde weer eens door twintig minuten voor tijd zichzelf te kronen tot matchwinner • Porto heeft nu 29 punten uit elf duels • De laatste keer dat de ploeg punten morste was op 29 september toen gelijk werd gespeeld bij Rio Ave (2-2) • • Het laaggeklasseerde Volga Nizhny Novgorod maakte een einde aan de opmars van Lokomotiv Moskou, dat na vier overwinningen op rij weer een nederlaag moest incasseren • Shamil Asildarov tekende zes minuten voor rust voor de enige treffer in de Russische hoofdstad (0-1) •

• Gianluca Nijholt kon niet voorkomen dat Amkar Perm tegen Krylia Sovetov Samara de vierde nederlaag op rij leed • Door het 2-0 verlies tegen de concurrent blijft Amkar Perm in de gevarenzone •

• Ondanks twee rode kaarten pakte Kuban Krasnodar een punt tegen Alania Vladikavkaz (0-0) • De ploeg van oud-Ajacied Aras Özbiliz zag verdedigers Zelão en Aleksey Kozlov in de 42ste en tachtigste minuut hun tweede gele kaart van de middag incasseren • • Met Nordin Amrabat in de basis heeft Galatasaray de status van koploper bevestigd • Middenmoter Sivasspor werd op eigen veld op een 3-1 nederlaag getrakteerd • Umut Bulut nam twee van de drie treffers voor zijn rekening • Galatasaray heeft dankzij de zege als koploper een voorsprong van drie punten op nummer twee Besiktas, dat vrijdag tegen Eskisehirspor bleef steken op een 2-2 gelijkspel •

• Kasimpasa heeft terrein moeten prijsgeven in de Süper Lig • De formatie met onder anderen oud-PSV'er Andreas Isaksson mocht zich wel gelukkig prijzen met het punt tegen Gençlerbirligi (2-2), want pas in blessuretijd voorkwam Yalcin Ayhan een nederlaag • Kasimpasa staat door het puntenverlies op drie punten van koploper Besiktas • • Celtic heeft in eigen land het succes in de Champions League een vervolg gegeven • Kilmarnock, met Jeroen Tesselaar in de basis, was op eigen veld het slachtoffer (1-3) • In de tweede helft nam Celtic door doelpunten van Joe Ledley en Georgios Samaras afstand • met de zege bevestigde de ploeg van manager Neil Lennon de status van koploper •

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.