Benfica wint stadsderby, Fenerbahçe kan titel vergeten

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Benfica heeft de stadsderby van Lissabon gewonnen ten koste van Sporting Lissabon • De koploper van Portugal, waar Ola John een kwartier voor tijd zijn entree maakte, was in eigen stadion met 2-0 te sterk dankzij de treffers van Eduardo Salvio en de Braziliaan Lima • Benfica lijkt met nog vier wedstrijden te gaan af te stevenen op het kampioenschap • De voorsprong op achtervolger FC Porto bedraagt vier punten • Sporting, waar Ricky van Wolfswinkel de wedstrijd vol maakte en Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz mochten invallen, bezet de achtste plaats • • Paris Saint-Germain, waar Gregory van der Wiel in de basis stond, heeft geen fout gemaakt in de strijd om het kampioenschap • In eigen huis was de Franse topclub met 3-0 te sterk voor Olympique Nice, waar David Ospina de rode kaart kreeg • Namens de ploeg van trainer Carlo Ancelotti waren Jérémy Ménez, Clément Chantome en Zlatan Ibrahimovic de doelpuntenmakers • De Zweed tekende vanaf elf meter voor zijn 27ste seizoentreffer • PSG bezet de eerste plaats in Frankrijk met zeventig punten • De voorsprong, met nog vijf wedstrijden voor de boeg, op achtervolger Olympique Marseille bedraagt negen punten •

• Lille blijft met een 2-1 overwinning op bezoek bij SC Bastia in de race om de derde plaats, die in Frankrijk toegang geeft tot de voorrondes van de Champions League • Op Corsica kreeg de overwinning pas in de laatste vijf minuten gestalte, want Bastia stond lang met 1-0 voor door een goal van Wahbi Khazri • De late treffers van de verdedigers Lucas Digne en Marko Basa hielden de Champions League-ambities van Lille overeind, want de achterstand op nummer drie Olympique Lyon is slechts drie punten • • Fenerbahçe lijkt het kampioenschap uit het hoofd te moeten zetten na de 2-0 nederlaag op bezoek bij Gençlerbirligi • Namens het team van trainer Fuat Çapa bepaalde voormalig NEC-aanvaller Björn Vleminckx vlak voor rust de eindstand, nadat Aykut Demir al vroeg in de wedstrijd de openingstreffer voor zijn rekening nam • Fenerbahçe, met Dirk Kuijt in de basis, zag daardoor de achterstand op koploper Galatasaray oplopen tot zeven punten • Met nog vier speelronden te gaan heeft de ploeg van Wesley Sneijder twee overwinningen nodig om zich tot kampioen van Turkije te kronen •

• Bursaspor heeft goede zaken gedaan met het oog op de derde plek in de Turkse competitie • Het elftal van trainer Hikmet Karaman besliste een kwartier voor tijd het duel dankzij een treffer van de Argentijn Pablo Batalla • Nummer vier Bursaspor komt daardoor op gelijke hoogte met nummer drie Besiktas • Beide clubs behaalden 49 punten uit dertig wedstrijden • Het doelsaldo is echter in het voordeel van Besiktas • • Club Brugge heeft drie punten overgehouden aan het bezoek bij RC Genk (0-2) • Namens de ploeg van trainer Juan Carlos Garrido, waar aanvoerder Ryan Donk als centrale verdediger speelde, waren Carlos Bacca en Eidur Gudjohnsen de doelpuntenmakers • Brugge bezet de vijfde plaats met 34 punten in de play-offs om het kampioenschap • Het elftal van trainer Mario Been, waar Glynor Plet in de tweede helft zijn opwachting maakte, staat op de vierde plaats met 35 punten • • De spanning in de Russische titelstrijd is na zondag weer enigszins toegenomen • Zenit Sint-Petersburg verkleinde de achterstand op koploper CSKA Moskou tot vier punten doordat Danny in de derde minuut van de blessuretijd de bevrijdende 1-0 maakte in de thuiswedstrijd tegen FK Krasnodar • Daarmee profiteerde Zenit optimaal van het 2-2 gelijkspel van CSKA in de stadsderby tegen Spartak Moskou •

• CSKA mocht van geluk spreken dat het een punt pakte in het eigen Luzhniki-stadion, want Spartak stond door treffers van Aiden McGeady en Ari (ex-AZ) kort voor en kort na rust lange tijd met 0-2 voor • Door een gemiste penalty van Vágner Love in de vijftigste minuut liet CSKA bovendien de kans liggen op een snelle aansluiting, maar die kwam er 23 minuten later alsnog dankzij Ahmed Musa (ex-VVV-Venlo) • Na een overtreding van Rafael Carioca pakte CSKA toch nog een punt, omdat Alan Dzagoev in de vierde minuut van de blessuretijd niet faalde vanaf elf meter • Patrick Zwaanswijk heeft zondag met het openingsdoelpunt een cruciale bijdrage geleverd aan het eerste Australische landskampioenschap ooit van Central Coast Mariners • Mede dankzij de rake kopbal van de voormalige verdediger van FC Utrecht en NAC Breda versloegen de Mariners het Western Sydney Wanderers van oud-Feyenoorder Shinji Ono en de geschorste Youssouf Hersi in de finale met 2-0 • Het andere doelpunt van het elftal van coach Graham Arnold (oud-speler van NAC) was een strafschop van Daniel McBreen • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.