Benfica: waar Adelaars voor miljoenen blijven uitvliegen

Reacties

Een uitstekend scoutingsapparaat of sluwe onderhandelaars? Benfica haalt al jaren vrijwel iedere transferperiode tientallen miljoenen binnen door beloftevolle spelers aan topclubs te verkopen, met Renato Sanches (Bayern München) als meest recente voorbeeld. VI maakte een elftal met ex-spelers van de Portugese grootmacht, die nauw samenwerkt met investeringsmaatschappijen.

Benfica: waar Adelaars voor miljoenen blijven uitvliegen

Doelman: Jan Oblak - 16 miljoen euro
De minst gepasseerde basiskeeper van de Primera División stond in het seizoen 2013/14 nog in Lissabon onder de lat. Althans in de tweede seizoenshelft. De 23-jarige Sloveen had slechts 26 officiële duels voor Benfica nodig om Atlético Madrid te overtuigen van zijn kwaliteiten. Oblak kwam in 2010 nog voor een kleine twee miljoen euro over van NK Olimpija.

Rechtsback: João Cancelo - 15 miljoen euro
De veelzijdige Cancelo is een van de zeldzame lichtpunten bij het huidige Valencia, dat een tegenvallend seizoen kent als nummer elf van de Primera División. Dat terwijl afgelopen zomer flink werd geïnvesteerd door Los Che. Zo werd onder anderen Cancelo definitief aangetrokken, nadat de 21-jarige rechtsback een seizoen eerder al gehuurd werd van Benfica. Pure winst, die vijftien miljoen. Cancelo doorliep de volledige jeugdopleiding in Lissabon.

Centrumverdediger: David Luiz - 25 miljoen euro
Het oogt vaak wat wild wat de mandekker doet, maar bij Paris Saint-Germain lijken ze toch maar wat blij met David Luiz. Ook Chelsea zag het eerder al in de centrumverdediger zitten, getuige de 25 miljoen euro die de Londenaren begin 2011 neerlegden voor de inmiddels 29-jarige Braziliaan. Bij de Braziliaanse club Vitória zullen ze zich nog weleens achter de oren krabben of de vijf ton van Benfica daadwerkelijk wel genoeg was.

Linksback: Fábio Coentrão - 30 miljoen euro
José Mourinho zag het als trainer van Real Madrid helemaal zitten in zijn landgenoot Coentrão en besloot de linksback naar Santiago Bernabéu te halen. De Koninklijke trok de portemonnee in de zomer van 2011. Zo was de vleugelverdediger de volgende Adelaar die zijn vleugels uitsloeg. Eerder verruilde hij Rio Ave al voor Benfica. De verkopende partij werd er negen ton rijker van. Inmiddels is de Portugees actief bij AS Monaco.

Rechtermiddenvelder: Ramires - 22 miljoen euro
Een speler met paardenlongen, dat is waar Chelsea na het seizoen 2009/10 behoefte aan dacht te hebben. Ramires moest de motor van The Blues worden. De Londenaren waren dusdanig onder de indruk van het eerste seizoen van de Braziliaan in het shirt van Benfica dat ze 22 miljoen euro betaalden. Cruzeiro verdiende een jaar eerder nog vijftien miljoen euro minder aan de middenvelder die tegenwoordig bij Jiangsu Suning speelt.

Ramires in de Europa League-finale in het seizoen 2012/13 in duel met Nemanja Matic, die later terugkeerde bij Chelsea. Ramires en co wonnen de finale in Amsterdam.
Ramires in de Europa League-finale in het seizoen 2012/13 in duel met Nemanja Matic, die later terugkeerde bij Chelsea. Ramires en co wonnen de finale in Amsterdam.

Centrale middenvelder: Axel Witsel - 40 miljoen euro
In eigen land lag de Belg onder vuur na een horrortackle op toenmalig Anderlecht-speler Marcin Wasilewski, maar bij Benfica speelde de ex-speler van Standard Luik de zorgen weer van zich af. Slechts één seizoen kwam de middenvelder in actie onder de Portugese zon. Een lucratief voorstel van Zenit Sint-Petersburg bleek voor Witsel te aanlokkelijk om het af te wijzen. De 27-jarige middenvelder is nog altijd de duurste uitgaande transfer aller tijden van Benfica.

Centrale middenvelder: Enzo Pérez - 25 miljoen euro
Valencia blijkt weinig creatief als het gaat om inkopen. De ogen van Los Che zijn met name gericht op de etalage van Benfica, dat naast Cancelo, Rodrigo en André Gomes ook Pérez verkocht aan de Spaanse club. In drieënhalf jaar vertienvoudigde de transferwaarde van de Argentijnse middenvelder.

Linkermiddenvelder: Renato Sanches - 35 miljoen euro
'Hij is met afstand een van de beste jonge spelers van Europa. Hij heeft een grote toekomst voor zich', zei Pep Guardiola eerder al over de nog maar achttienjarige Portugees. Bayern München sloeg toe en kondigde dinsdag de komst van Sanches aan. De bij Benfica opgeleide middenvelder zette zijn krabbel onder een contract tot medio 2021. Volgens Duitse media kan de transfersom nog oplopen tot tachtig miljoen euro.

Rechtsbuiten: Lazar Markovic - 25 miljoen euro
Het is wellicht nog wat vroeg om van een miskoop te spreken, maar zeker is dat Liverpool meer had verwacht van de inmiddels 22-jarige Serviër toen het in 2014 grof geld betaalde voor de buitenspeler. Na een jaar op Anfield verkaste Markovic op huurbasis naar Fenerbahçe, waar hij bezig is aan een anoniem seizoen.

Spits: Rodrigo - 30 miljoen euro
Bij Benfica zien ze de delegatie van Valencia maar al te graag komen, vermoeden wij zo. De 25-jarige Rodrigo kwam bij Real Madrid niet verder dan het reserveteam, waarna hij voor zes miljoen naar Lissabon verkaste. Valencia gunde hem een herkansing op Spaanse bodem. De bij Celta de Vigo opgeleide aanvaller werd in eerste instantie een jaar gehuurd van Benfica en maakte dit seizoen definitief de overstap naar Mestalla. Spelersmakelaar Jorge Mendes wreef ongetwijfeld weer in zijn handen.

Linksbuiten: Ángel Di María - 33 miljoen euro
Met zijn sierlijke passeerbewegingen en fraaie dribbels lijkt Di María perfect te passen in het sterrenensemble van Real Madrid, zo dachten de Madrilenen in de zomer van 2010 zelf ook. Benfica verloor zijn sterspeler, maar was wel een stuk rijker. De Argentijn, die in 2007 bij zijn komst naar Portugal acht miljoen kostte, verruilde Real na vier seizoenen voor Manchester United en maakt inmiddels tegenstanders het leven zuur in het shirt van Paris Saint-Germain.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.